THE MIHA ARTNAK: Ne znamo opisati ZEK faktor, ali ga osjećamo

Autor: Bojan Krištofić

Dizajneri nas smatraju umjetnicima, umjetnici dizajnerima. Nama je svejedno, jer to nije naš problem.

The Miha Artnak je svestrani umjetnik i dizajner vizualnih komunikacija. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani. Nema najdražu boju, voli mir i promijenit će svijet. Skupa s tobom. Početak - na Danu D 2013, gdje se predstavio u sklopu programa D-dizajneri (D-designers).

Miha, ti si već međunarodni afirmirani slovenski dizajner, uz to i vrlo produktivan. Pratiš li Dan D i kako ocjenjuješ razvoj ove manifestacije? Kako vidiš ulogu i utjecaj Dana D u obitelji regionalnih festivala dizajna poput Magdalene, Miksera, itd?

Hvala na lijepim riječima. Mislim da je Dan D, kao i slične inicijative, potreban za razvoj scene. Povezivanje je važno na više nivoa, kao što je i kreativna industrija danas jedna od najvažnijih industrija. Vjerujem da donosi promjene u društvu.

Član si ZEK-a, ljubljanskog osmeročlanog kolektiva dizajnera i umjetnika. Djelujete u cijeloj paleti medija, na samostalnim projektima, te na komercijalnim natječajima i narudžbama. Zbog čega ste se odlučili na zajedničko djelovanje? Vidiš li u vašem radu neki zajednički nazivnik bez obzira na raznovrsnost zadataka koje obavljate?

Zajednički nazivnik postoji i zovemo ga ZEK faktor. Ne znamo ga opisati, ali ga osjećamo. Ne svrstavamo se nigdje. Dizajneri nas smatraju umjetnicima, umjetnici dizajnerima. Nama je svejedno, jer to nije naš problem. Naime, bilo kakvo svrstavanje sa sobom donosi i određena očekivanja i ograničenja. Mi smo iznad svega kreativci i uživamo u svom načinu rada. Surađujemo zato što smo prijatelji i braća. Zajedno smo već jedanaest godina.

Reci nam nešto više o svom predavačkom radu. Koje te teme najviše zaokupljaju, predaješ li samo u određenim prilikama ili sudjeluješ i u nekim kontinuiranim programima? Kakvu reakciju publike priželjkuješ?

Volim sudjelovati. Mislim da je u tome budućnost, koja donosi stalan napredak i rast. Predstavit ću svoj najnoviji projekt, koji je već imao premijeru u Beogradu. Riječ je o kratkom filmu u kojem opisujem svoj način razmišljanja i želju za promjenom modela razmišljanja tijekom crtanja grafita. Volio bih da taj film ostavi utisak na gledatelje.

Kako si zamislio svoje predstavljanje na Danu D 2012? Na koji način prezentiraš sebe i svoj rad? Promišljaš li ga kontekstualno, izlažeš li gotove radove ili kombiniraš to dvoje?

U ovom slučaju riječ je o klasičnoj projekciji filma. Film je sastavljen od dva dijela. Prvi dio je već na internetu i ima ulogu trailera, iako baš nema puno zajedničkog sa samim filmom. Upotrijebio sam samo formu trailera, koja privlači više pažnje, a zapravo ga doživljavam kao pop uvod u filozofsko iskustvo koje slijedi.

linkovi:
Miha Artnak - http://artnak.net/

razgovarao: Bojan Krištofić

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook