Hungry designers / produljen rok za prijavu projekta

Objavljeno: 15.02.2013.

Hrvatsko dizajnersko društvo i Hrvatski muzej turizma objavljuju poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje na projektu Hungry designers u okviru platforme Design tourism. Rok za prijavu projekta produljen je do 22. veljače 2013. do 16 sati.Uvod

Turizam kao post-industrijski fenomen može se percipirati kao privremeni premještaj iz svakodnevice, u potrazi za autentičnim, novim iskustvom. Design tourism je platforma kroz koju se drugu godinu za redom istražuju odgovorni i kvalitetni načini dizajniranja ove druge realnosti. Prvi u nizu projekata pod nazivom Croatian Holiday 2012! uspješno je realiziran u razdoblju od studenog 2011. do rujna 2012. godine. Inicijalno zamišljen kao nastavak izlagačke prakse HDD-a na Milano Design Week-u, Croatian Holiday 2012! postao je putujuća kolekcija proizvoda koja je do sada obišla gotovo sve recentne dizajnerske festivale u regiji i postigla zapažene rezultate. Projekt, raspisan u formi natječaja, okupio je dvadesetak mladih hrvatskih dizajnera čiji su proizvodi (mahom prototipovi izrađeni za potrebe natječaja) prikazani na izložbama u Milanu (Ventura Lambrate, 17.-22.04.2012.), Beogradu (Mikser, 25.05.-02.06. 2012.), Sofiji (Sofia Design Week, 2.-8.06.2012.), Zagrebu (Dan D, 15.-17.06.2012.), Skopju (4.-10.09.2012.), Beču (Vienna Design Week, 28.09.-07.10.2012.), te na poziv Ministarstva kulture u Parizu u sklopu Festivala hrvatske kulture u Francuskoj na Paris Design Week-u (09.-15.09. 2012).

Hrvatsko dizajnersko društvo ove godine kreće u realizaciju projekta Hungry designers, u partnerstvu s Hrvatskim muzejom turizma iz Opatije, te uz financijsku podršku Ministarstva kulture i Gradskog ureda za gospodarstvo. Ideja je ponovno okupiti tim dizajnera oko teme turizma s fokusom na specifičan segment turističke ponude koji se tiče dizajna hrane i popratnih proizvoda. Dizajn hrane je disciplina u razvoju, u Hrvatskoj nedovoljno promovirana i tako mlada da se njezino značenje često pogrešno interpretira. Njezina osnovna karakteristika je interdisciplinarnost koja uključuje vizualne umjetnosti, kulinarstvo, grafički i produkt dizajn i nutricionizam, s ciljem kreiranja boljeg i intenzivnijeg iskustva kulture hranjenja. Hrvatska je bogata prirodno uzgajanim namirnicama, te kao takva slijedi najnovije trendove u povratku prirodnoj i zdravoj ishrani. S druge strane hrvatska kulinarska baština pod snažnim je utjecajem okolnih zemalja, te kao takva čini idealnu bazu za kreativno i eksperimentalno istraživanje hrane, umijeća objedovanja i popratnih proizvoda vezanih za hranu.

Opći ciljevi projekta

Kao i prošle godine, projektom želimo istražiti različite aspekte fenomena turizma u Hrvatskoj. Dizajnere želimo potaknuti na produkciju originalnih radova s proizvodnim potencijalom, koji su rezultat istraživačkog pristupa fenomenu turizma i propitivanja sociologije turizma. Zanimaju nas dizajnerske vizije oblikovanja budućnosti hrvatskog turizma s naglaskom na dizajn hrane, prehrambene ambalaže i iskustva uživanja u hrani.

Proizvodi koji su u direktnom kontaktu s turistima, odraz su lokalnog ukusa i stila. Od dizajnera se očekuje da istraže domenu inovativnosti unutar hrvatskog konteksta i mogućnosti integracije hrvatskog identiteta u proizvode, te da pronađu vlastite strategije korištenja lokalnih povijesnih i kulturno-socioloških resursa u razvoju proizvoda.

Cilj provedbe projekta je kreirati nekonvencionalna, radikalna rješenja lišena stereotipa, koja promišljaju o temi turizma i gastronomije na nove načine.

Svrha projekta je dobivanje kvalitetnih i stručno projektiranih reprezentativnih proizvoda/objekata, koncepata i inovativnih scenarija za potrebe nove izložbe Hungry Designers, koja će se premijerno prikazati u sklopu programa Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji u srpnju 2013. godine. Predviđa se da će projekt biti predstavljen tijekom trajanja Dana D u Zagrebu, također u lipnju, a potom i na drugim turističkim destinacijama tijekom ljeta 2013. godine.

Pozivamo dizajnere i interdisciplinarne timove da istraže temu dizajna i hrane unutar nekoliko specifičnih kategorija ili njihovih kombinacija:

1. Dizajn hrane
Hrana je materijal koji se i sadržajno i oblikovno transformira i redizajnira. Dizajnersko-kulinarska rješenja uključuju promišljanje oblika, okusa, konzistencije, temperature, boje, teksture, ili inovativno kombiniranje namirnica s ciljem kreiranja novog iskustva konzumiranja hrane.
Idealna suradnja: dizajner + kuhar, slastičar, enolog ili prehrambeni tehnolog (ovisno o kontekstu može se raditi o različitim profilima profesionalaca)

2. Dizajn za hranu
Dizajn svih uporabnih predmeta kojima se hrana priprema, servira, pakira i komunicira s krajnjim potrošačem, neovisno o kontekstu (primjerice: restoran, tržnica, supermarket i sl.).
Idealna suradnja: produkt dizajner, grafički dizajner + djelatnik u turizmu (ovisno o kontekstu može se raditi o različitim profilima profesionalaca)

3. Dizajn scenarija
Dizajn scenarija uključuje kreiranje situacija interakcije ljudi i hrane i dizajn rituala uživanja u hrani vezanih za lokaciju (interijer/eksterijer), sezonu, doba dana, tipove konzumacije (primjerice: slow food, fast food, jedenje u hodu, piknik, bonton za stolom i sl.).
Idealna suradnja: dizajner + poduzetnik, ugostitelj, djelatnik u turizmu (ovisno o kontekstu može se raditi o različitim profilima profesionalaca)

Prijava sudjelovanja
Svi autori šalju prijedloge s temama za sudjelovanje pripremljene u skladu s općim odredbama Poziva (točka 4. Sadržaj prijave) u za to predviđenom roku. Na osnovu prijava će se formirati sadržajni okvir za provedbu projekta.
Tekstualni dokument koji se prilaže prijavnici treba sadržavati obrazloženje motivacije za sudjelovanje na projektu, osobnu viziju doprinosa projektu i prijedloge/koncepte za obradu specifičnih tema u skladu s osobnim interesima i zamišljenim scenarijima. Struktura dokumenta može pratiti navedene teme po poglavljima, ili biti slobodna. Dokument treba sadržavati imeđu 500-1000 riječi. Tekstualni dokument u word formatu i prijavnica šalju se na adresu natjecaji@dizajn.hr

Rokovi
29.1.2013. Objava Poziva na www.dizajn.hr
17.02.2013. Rok za prijavu projekata (PRODULJENO DO 22.02.2013. do 16 sati)
20.02.2013. Selekcijska komisija završit će s radom
22.02.2012. Objava rezultata prvog dijela Poziva
20.05.2012. Dostava prototipova/prezentacija u Hrvatsko dizajnersko društvo
06 / 2013. Izložbeni preview i prezentacija na Danu D
07 / 2013. Izložba u Hrvatskom muzeju turizma

Selekcijska komisija
Selekcijsku komisiju, uz voditeljice projekta Ivanu Borovnjak i Robertu Bratović činit će:
- Mauricio Ferlin, dizajner
- Mauro Massarotto, dizajner
- Željka Klemenčić, novinarka i urednica magazina Mrvica
- Katarina Mažuran-Jurešić, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma
Članovi Selekcijske komisije mogu predložiti vlastite koncepcije za potrebe projekta

Postavljanje pitanja
Svi zainteresirani mogu postavljati pitanja vezana uz provedbu Poziva putem elektronske pošte na adresu natjecaji@dizajn.hr.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook