Predavanje 'Bernardo Bernardi: sinteza funkcionalnog i organskog'

Objavljeno: 18.12.2012.

U utorak, 18. prosinca 2012. u 16.30 sati u Maloj dvorani POUZ-a održat će se predavanje Ive Ceraj s temom 'Bernardo Bernardi: sinteza funkcionalnog i organskog'

lzlaganjem se predstavlja prvi realizirani zadatak total-dizajna poslijeratnog razdoblja u našoj sredini s težištem na sistem opreme i namještaja koji za Radničko sveučilište u Zagrebu 1961. potpisuje arhitekt i industrijski dizajner Bernardo Bernardi. Karakteristike sadržajnog raspona – od opreme za sjedenje, radnih stolova, ugradbenih i mobilnih ormara do oblikovanja rasvjete – argumentiraju se kao case-study originalne fuzije dviju struja modernizma: geometrijske (u duhu tradicije zagrebačke moderne) i organske (koja nosi skandinavski utjecaj). Izlaganjem se upozorava na alarmantno stanje u kojem se danas nalazi realizacija jednoga od prvih klasika hrvatskoga dizajna, te se u tom smislu pokreće apel usmjeren aktivnijem osvještavanju vlastitih vrijednosti i kulturnog identiteta koji zasluženo pripada europskom kontekstu razdoblja. 

O predavačici:
Iva Ceraj diplomirala je 1997. na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta i doktorirala 2011. na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s disertacijom ‘Dizajnersko djelo arhitekta Bernarda Bernardija: 1951.-1985.’ Kompara- tivno istraživanje provela je u Danish Centre for Design Research pri Royal Academy of Fine Arts u Københavnu. Zaposlena je u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU u zvanju više asistentice. Stekla je muzejsko stručno zvanje kustosice. Članica je The European Network for Avant-Garde and Modernism Studies, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, Hrvatskog muzejskog društva i Studijske sekcije ULUPUH-a. Tijekom 2003. bila je članicom Upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva.

mg

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook