TRIBINA: Treba li nam dizajn u Muzeju suvremene umjetnosti?

Objavljeno: 17.12.2012.

U povodu izložbe Karima Rashida 'Ideologija ljepote', u MSU će se u srijedu 19. 12. 2012. u 17 sati održati tribina pod nazivom 'Treba li nam dizajn u Muzeju suvremene umjetnosti?'

Na tribini sudjeluju: Sanja Bachrach Krištofić, umjetnica i grafička dizajnerica; Marko Golub, likovni kritičar, voditelj HDD galerije; Ivana Borovnjak, produkt dizajnerica i predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva; Nikola Radeljković, dizajner (numen-for use); Silva Kalčić, likovna kritičarka i predavačica na TTF-u; Koraljka Vlajo, voditeljica Zbirke dizajna Muzeja za umjetnost i obrt; Ivana Fabrio, dizajnerica i docentica na Studiju dizajna; Tihomir Milovac, muzejski savjetnik, kustos izložbe Karima Rashida i suautor stalnog postava MSU-a.

Moderatorica: Nada Beroš, viša kustosica i suautorica stalnog postava MSU-a

Odnos suvremene umjetnosti i dizajna i njihove institucionalizacije tema je koja u našoj sredini pokreće brojne polemike još od osamdesetih godina. Dovoljno je prisjetiti se slavnog plakata Borisa Bućana znakovita naslova: „Razgovor umjetnika, dizajnera i kičera povodom 30. obljetnice ULUPUH-a“, koji se odnedavno nalazi i u stalnom postavu MSU-a. Izložba Karima Rashida „Ideologija ljepote“ u istom prostoru samo je dodatno podgrijala stare i nerazriješene prijepore i dileme. 'Treba li nam Karim Rashid?' jedno je od pitanja koje je postavljeno u osvrtu na Rashidovu izložbu, a latentno je sadržavalo i nastavak ... u Zagrebu u Muzeju suvremene umjetnosti? Ovom tribinom pitanje želimo i proširiti i produbiti na: „Treba li nam dizajn u Muzeju suvremene umjetnosti?“ Imaju li smisla podjele u svijetu interdisciplinarnosti i intersekcionalnosti? S druge pak strane, znamo li se suočiti i nositi s manjkavostima „sveprožimajućih“ pristupa? Postajemo li svi odreda taoci „društva spektakla“ bez obzira kakve ideologije zastupali – ljepote ili anti-ljepote?

Na razgovor o tim i brojnim drugim pitanjima MSU je pozvao muzealce, dizajnere, umjetnike, kritičare, ugledne stručnjake s područja dizajna i suvremene umjetnosti sa željom da se otvoreno i kritično progovorio „prijetnjama“, „opasnostima“ i „potencijalima“ koje dizajn i suvremena umjetnost donose u institucije te na koji je način moguće posredovati spregu i dosege dizajna i suvremene umjetnosti gledateljima, posebno tzv. novoj publici koja odrasta u drukčijem vizualnom okruženju od onog u osamdesetima.

LINKOVI:
Najava tribine (MSU)
Recenzija izložbe (Nikola Radeljković, dizajn.hr)
Recenzija izložbe (Marko Golub, Triptih, Treći program hrvatskog radija)

izvor: MSU

mg

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook