Advent u MUO

Objavljeno: 29.11.2012.

Izložbom Advent u MUO (02.12.12. do 06.01.13.), Muzej za umjetnost i obrt , kao prva ustanova u kulturi koja postaje službeni dio tradicionalne manifestacije Advent u Zagrebu Turističke zajednice grada Zagreba, daje dodatnu i drugačiju dimenziju cijeloj manifestaciji.

kuća za lutke i detalji minijaturnog namještaja, Beč, 1870.-1880.

kuća za lutke i detalji minijaturnog namještaja, Beč, 1870.-1880.

saonice, Beč (?), oko 1880.

saonice, Beč (?), oko 1880.Izložba Advent u MUO posvećena je tradiciji slavljenja božićnih blagdana u kućnom i obiteljskom krugu. To najveselije doba godine posebno je posvećeno djeci, darivanju, ukrašavanju doma, kićenju božićnog drvca, slanju čestitki te nezaobilaznim slasticama, mirisu mirodija i kolača. Radosno doba božićnih blagdana mnogima je omiljena uspomena na odrastanje, a izložba u Muzeju za umjetnost i obrt podsjeća na Advent i božićno doba kakvo je nekad bilo.

Kroz svijet adventske čarolije vodi lepršavi postav autorice izložbe Arijane Koprčine, voditeljice Zbirke metala Muzeja za umjetnost i obrt, te autora postava izložbe Saše Šekoranje i Dejana Franića.

Osebujnim postavom oživljava se ugođaj nekadašnjih blagdana izlaganjem ukrasa za božićno drvce iz 19. stoljeća, božićnim nakitom iz posjeda zagrebačkog tiskara Juliusa Hühna te ukrasima od metalnih niti proizvedenim u njemačkom gradu Sebnitzu. Ovi ukrasi izrađivani su u obliku kočija s konjima, brodova, vazica s cvijećem, kolica, u obliku svakodnevnih predmeta. Izloženi su i stakleni ukrasi izvedeni u češkom Jabloncu (njem. Gablonz), staklene kuglice tradicionalno izrađivane u njemačkom gradu Lauscha te ukrasi za bor Zdenke Sertić nastali tijekom 1930-ih i kasnije, oslikani motivima narodnih nošnji. Zanimljivo je i umjetno božićno drvce izrađeno oko 1900. koje pokazuje da su već na prijelazu stoljeća takva drvca bila pomodna u srednjoeuropskim zemljama.

Velik dio izložbe posvećen je dječjem svijetu, starim dječjim igračkama kakve su uvijek bile omiljen božićni dar. Izložene su kuće za lutke iz 19. i 20. stoljeća, opremljene namještajem i sitnim predmetima poput ogledala, vaza, šalica i čajnika... Izložene su i lutke kakve su djevojčice dobivale za Božić u 19. stoljeću; najranija lutka izrađena je u Zagrebu sredinom 19. stoljeća, a uz nju je nekoliko lutaka koje su bile božićni darovi 1880-ih godina. Potom, tu su i druge igračke: medvjedići, majmuni, željeznice, mala lutkina kuhinja...

Tijekom Adventa u Muzeju za umjetnost i obrt organizirana su:

• besplatna vodstva kroz izložbu svaki dan u 18 h, osim nedjelje i ponedjeljka
• kreativne radionice subotom od 10 do 14 sati u kojima će se različitim tehnikama i od raznovrsnog materijala izrađivati čestitke, adventski kalendari, nakit za bor, jaslice, kutije za darove, igračke
• slatke radionice Slatke Hiže – četvrtkom od 17 do 19 sati na kojima će djeca imati prilike raditi božićne kolačiće uz pomoć slastičara
• posjet Sv. Nikole u četvrtak 06.12.od 17 h
• prigodni glazbeni program :
- 05.12. u 18 h zbor Marco Polo izvodi renesansne madrigale i hrvatske božićne napjeve
- 15.12. u 17 h Plesom do blagdana - Plesnog centra Osmijeh i ansambla Black Angels
- 16.12. u 12 h matineja francuskih kompozitora Ive Konjevod na čembalu
• prodaja božićnih poklona hrvatskih dizajnera nagrađenih na natječaju Hrvatskog dizajnerskog društva Bor s nama
• prodaja drvenih čestitki letileti autorica Ane Rimac i Jelene Azinović – dobitnica nagrade Muzeja za umjetnost i obrt na ovogodišnjem natječaju Bor s nama
• prodaja ručno rađenih staklenih ukrasa za bor obitelji Hunić prema starim obiteljskim kalupima
• blagdanska gastro ponuda restorana i kavane Muzej po popularnim cijenama.

Zbog velikog interesa izložba će biti otvorena i ponedjeljkom 3.,10. i 17.prosinca od 10-16 h.

U želji da izložbu vidi što više posjetitelja i izvan Zagreba, a zahvaljujući suradnji MUO i Hrvatskih željeznica-putničkog prijevoza, odobreni su posebni popusti pri kupnji ulaznica odnosno pri kupnji putnih karata uz predočenje istih.

Ova je izložba već i prije samog otvaranja polučila veliki interes publike – preko 90 organiziranih grupa djece vrtićke dobi i osnovnoškolaca najavilo je svoj posjet izložbi i rad u kreativnim radionicama koje vodi gdja Malina Zuccon-Martić, muzejska pedagoginja.

Ovom izložbom i popratnim sadržajima Muzej za umjetnost i obrt još jednom dokazuje da nema „malih tema“ i da u fundusima naših muzeja i privatnim kolekcijama postoje sjajni predmeti koje treba što češće i na što atraktivniji način prikazivati javnosti.

Za sve dodatne informacije molimo obratite se:

Muzej za umjetnost i obrt
Vesna Ledić
Pomoćnica ravnatelja
Voditeljica Odjela za marketing i odnose s javnošću
vesna.ledic@muo.hr
Gsm 091 4882 148

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook