Promocija reizdanja strip albuma SOPHIA Danijela ŽEŽELJA

Objavljeno: 05.11.2012.

U srijedu 7. studenog u 20 sati u HDD galeriji održat će se posljednje od popratnih događanja uz izložbu DUĆAN METAFORA Stanislava Habjana i Danijela Žeželja. Večer pred samo zatvaranje izložbe bit će posvećena Žeželjevom stripu Sophia, koji je izvorno objavljen 1994. godine paralelno u Italiji i Hrvatskoj.

Istodobno melankoličan i duboko humoran, relativno slobodne narativne strukture i snažne atmosfere, Sophia je brzo stekao širok krug poklonika koji i danas raste, a prije mjesec dana konačno je i reizdan u sklopu Biblioteke Kvadrat Ogranka Matice hrvatske Bizovac (urednik Vjekoslav Đaniš). Povodom reizdanja o ovom albumu govorit će voditelj galerije Marko Golub i autor pogovora reizdanju Matko Vladanović. Stanislav Habjan i Danijel Žeželj uživo će u prostoru HDD galerije tiskati grafike vezane za Sophiju, a bit će i žive svirke. Detalji uskoro.

Iz teksta Matka Vladanovića "Bomba koja uništava sve osim slonova":


Žeželjev Sophia jedan je od onih stripova koji se neprestano mijenjaju pred očima promatrača. Taman kad vam se učini da ste ga uhvatili za glavu i rep, prometne se u nešto drugo. Metamorfoza je njegov integralni dio, mehanizam na kojem počiva, na koji se oslanja i koji ni danas, skoro dvadeset godina nakon što je prvi put ugledao svjetlo dana, ne prestaje začuđivati. U ovih osamnaest godina razmaka, dašak je patine nalegao na njega, no umjesto da mu naškodi samo ga je poboljšao.
...
Snovi nisu jedini mehanizam pomoću kojega se pokreće pripovjedni svijet Žeželjevog stripa. Oni, doduše, pripadaju naslovnom junaku (a zajedno s njim i čitatelju) no pitanje je koliko pripadaju i njegovom autoru. Ono što mu nesumnjivo pripada i što se nalazi na gotovo svakoj stranici ovog stripa jest potreba za humorom; potreba da se kaže da stvari svemu unatoč i nisu tako crne.

Više o izložbi Dućan metafora: http://dizajn.hr/?id=/1123-ducan-metafora-17-10-6-11-2012-/

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook