Izložba 'My Favorite CD Shop' u Galeriji Forum

Objavljeno: 24.10.2012.

U Galeriji Forum otvorena je izložba cd covera My favorite CD Shop. Izloženo je oko 500 cd-a po izboru kustosa Željka Marciuša i koatuora izložbe. My Favorite CD Shop popraćen je još jednom izložbom u Kino Klubu Grič pod nazivom 'Professor, Young Students & Art of Music', koja predstavlja radove studenata i profesora Nastavničkog odsjeka ALU na temu cd-covera. Obje izložbe mogu se razgledati do 29. listopada 2012.

Za odabir cd covera Željko Marciuš je okupio koautore izložbe i suradnike: Sanja Bachrach Krištofić & Mario Krištofić, Slaven Matić, Domagoj Pedišić, Milivoj Zenić , Saša Pavković, Vedrana Vrabec, Marko Rašić & Ana Kinčić, a koncept i dizajn postava i vizualnog identiteta izložbe potpisuju Marko Rašić i Vedrana Vrabec iz Studija Rašić.

Iz teksta kustosa izložbe Željka Marciuša:

Uzbuđenje koje se javlja pri kupnji cd-a, još prije nego ga odmotamo iz celofana, refleksi na coveru, kao i stihovi koji se vrte u glavi, doživljaj novog, tek kupljenog cd-a inspirirao je postav izložbe u galeriji. Reinterpretiran na njene zidove, u prostor galerije, stvarajući ambijent u kojem rukom ispisani stihovi, titraji i presijavanje svjetla zajedno sa slobodno obješenim umjetničkim djelima stvaraju vlastitu muziku, audio-verbo-vizualni tijek misli. Postav izložbe više je od postava: simbolička esencija glazbe, riječi i slike. Trebalo bi ostvariti cd-nomijski, osoban pristup tumačenja glazbe i vizualnosti, strasti gledanja, traženja, kupovanja, skupljana i pohranjivanja; osvijestiti sate, dane, mjesece i godine slušanja i slušanja i slušanja. Opisati trnce i slatka ježenja, stanja duha i pokreta tijela i filmove, slike unutarnjih svjetova: Around The World & In To The Music… Radosti zajedničkog slušanja, upoznavanja i prepoznavanja – Milivojeva CD-teka zove se Suho zlato. Ponovo osjetiti mikseve vrlo dragim i posebnim ljudima koji rekonstruiraju misli i osjećanje glazbe: ritam pjesama, melodije, improvizacije, najdublja ljudska stanja: ljubavi, radosti i sjete, ono što se osjeća Under My Skin; bez teksta: riječi, zvuk i glazba, poneki, nespretno izrađeni cover. Opisati rituale odlaska u My Favorite CD-shop i kako glazba i slika djeluju na ljude, mijenjaju život nabolje.

Autor izložbe: Željko Marciuš
Koautori izložbe i suradnici: Sanja Bachrach Krištofić & Mario Krištofić, Slaven Matić, Domagoj Pedišić, Milivoj Zenić , Saša Pavković, Vedrana Vrabec, Marko Rašić & Ana Kinčić
Koncept i dizajn postava, vizualni identitet izložbe: Studio Rašić - Vedrana Vrabec & Marko Rašić
Organizacija: KIC & Klub Kino Grič
18. 10. – 29. 10. 2012.
Tijekom izložbe u Galeriji Forum od 18. do 29. 10 - Glazbene slušaonice & likovne radionice

MY FAVORITE CD SHOP
Galerija Forum, Teslina 16,
Radno vrijeme:
Od ponedjeljka do petka od 10 - 13 i 17 – 20 sati,
subotom 10 do 14 sati,

O izložbi Professor, Young Students & Art of Music:

PROFESSOR, YOUNG STUDENTS & ART OF MUSIC
(Iris Poljan, Dalia Finek, Paula Bučar, Grga Akrap, Ana Kinčić, Željka Cupek & Tomislav Buntak)
Klub Kino Grič, Jurišićeva 6

Iz najave:

Mladi umjetnici interpretacijom odabranih covera s izložbe točka su na i izložbe i prožimanja dobre glazbe i vizualnih umjetnosti gdje se visoko i nisko u umjetnosti isprepliću tehnikama, htjenjima, senzibilitetu duha mladosti i pop-pulp-culture koju svakodnevno žive i usvajaju širom otvorenih očiju. Zavirili su u audio-vizualnu škrinju blaga. Iris Poljan neo-pop-trash umjetnica verbo-vizualnom subverzijom ludističkim štihom interpretirala je Pulp album Thomasa Dolbya (The Alian Ate My Buick) maga fusiona jazza-electro popa-rocka. Šašavo, zaigrano i retro u duhu originala i genijalne Dolbyeve glazbe. Na isti način sredila je foto-kolažom i Bowiea, Talking Heads, Groove Armadu i Gorillaz. Dalia Finek (grafičarka, slikarica i glazbenica) slikarski svježe, oblikom i bojom ne interpretira samo cover. Posebno je vidljivo iz slobode koju je izborila otklonom od predloška Jazz Sebastiana Bacha, gdje tek kolorit upućuje na omot - da umjetnica odražava esenciju: groove, ritam i atmosferu spoja glazbe i njezine vizualizacije. Slikom sugerira ton i akord, akordom i tonom sliku. Paula Bučar posve je uronila u svoji svijet. Apstrahirala je posve i Vangelisa i Patti Smith. Dojam, predodžaba, ideja, sve se rasplinulo u posve osobne kolažirane apstrakcije. Grga Akrap rasnom i brutalnom slikom vizualizira i imaginira manje poznati cover Prefab Sprouta (the gunman and other stories) gdje slikarski snažno, filmski kadrirano predočuje predradnju vijugavog kročenja životinje u imaginacijskoj sekvenci s coverom. Ana Kinčić fantazijskom fotografijom na fotografiju zalazi dubinski u stanje svijesti i podsvijesti, crno-bijelom svjetlošću, sjenom i obojenom perspektivom. Rafiniranost i delikatnost, elegantno pronalaženja vlastite siluete u originalu (Bill Evans Trio, Waltz For Debby), i zrcalno prodiranje kroz usta najbolje prijateljice auto-cestom koja nestaje u daljini, baš kao i na coveru osebujne Joni Mitchell (Hejira). Profesor Buntak, u primitivnom kompjuterskom programu ogolio je na svoj način Dive poput Annie Lennox, Grace Jones, komade s Roxy Music, slobodnim stripovskim crtežom odajući ujedno počast dobroj glazbi i lijepim ženama, kao i njihovim vokalnim sposobnostima. Publika može usporediti sličnosti, razlike i analogije, slobodu interpretacije i originalnog covera.

Link:
http://www.facebook.com/MyFavoriteCdShop

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook