IN A NUTSHELL, DESIGN EVERYDAY, CROATIAN HOLIDAY - tri izložbe hrvatskog dizajna gostuju u inozemstvu

Objavljeno: 11.09.2012.

Uoči bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 1112, koja se 13. 9. 2012. otvara u Muzeju za umjetnost i obrt, čak tri izložbe koje organizira HDD predstavljaju se ovog tjedna pred međunarodnom publikom – Contemporary Croatian Design IN A NUTSHELL prikazan je u sklopu velike izložbe "Everyday Discoveries" u Helsinkiju, Svjetskoj prijestolnici dizajna 2012. "Design Tourism: CROATIAN HOLIDAY"otvara se u sklopu Skopje Design Weeka te na Festivalu hrvatske kulture u Francuskoj, a na istoj manifestaciji bit će pokazana i posve nova koncepcija "CROATIAN EVERYDAY"

Ove godine, Helsinki je proglašen Svjetskom prijestolnicom dizajna, a izložba Contemporary Croatian Design - In a Nutshell odabrana je da bude dio najvećeg dizajnerskog događanja godine. Više od 300 različitih događanja organizirano je tim povodom tijekom 2012., a kulminacija svega događa se upravo u rujnu, s cijelim nizom izložbi u starom industrijskom kompleksu Suvilahti u blizini centra Helsinkija. Dvadesettri zemlje, uključujući Hrvatsku, pozvano je da sudjeluje u tzv. Mini World manifestaciji, predstavljajući se vlastitim izložbama. Također, sve zemlje sudionice ujedno se predstavljaju i u sklopu velike izložbe Everyday Discoveries. Tako će, osim pregleda suvremenog hrvatskog dizajna In a Nutshell, međunarodna publika moći vidjeti antologijske predmete poput stolice Vjenceslava Richtera, koja se inače čuva u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, ali i originalne tenisice Startas te predmete iz kolekcije Line Kovačević Online Romantic Dinner Set, Numenove stolice YY, igračke Oblo Marka Pavlovića, slikovnicu Antuntun Tomislava Torjanca i slash (/) Nine Bačun. Izložba je otvorena 5. rujna, a tom je prilikom kustosica Koraljka Vlajo održala i predavanje.

Gotovo istovremeno počeo je i Skopje Design Week, u sklopu kojeg se predstavlja i izložba Croatian Holiday 2012. Zanimljivo je da se ista izložba za samo nekoliko dana (od 10. 9.) predstavlja i u Parizu u sklopu Festivala hrvatske kulture u Francuskoj, a zatim krajem mjeseca i na Vienna Design Weeku od 28. rujna do 7. listopada. Pariška verzija Holidaya je pak proširena s posve novom selekcijom pod nazivom Croatian Everyday. Više o izložbama pročitajte u nastavku!


CONTEMPORARY CROATIAN DESIGN - IN A NUTSHELL
Everyday Discoveries, Suvilahti, Helsinki, 06. 09 – 16. 09. 2012.


Projekt In a Nutshell zajednički su pokrenuli HDD - Hrvatsko dizajnersko društvo i Ministarstvo kulture RH 2009. godine, s ciljem predstavljanja domaćeg suvremenog dizajna internacionalnoj publici. Izložba je koncipirana s idejom da pruži relativno širok, kritički relevantan pregled najzanimljivijih pojava na hrvatskoj dizajnerskoj sceni, ali i tako da svojim fleksibilnim i praktičnim formatom bude prilagođena uvjetima putovanja i postavljanja u različitim izlagačkim prostorima u Europi i svijetu.

Contemporary Croatian Design - In a Nutshell je cjelovit izložbeni proizvod koji u sebi objedinjuje konciznost i široku vizuru na domaću suvremenu dizajnersku produkciju. Slično tome, i njen specifično dizajnirani postav objedinjuje funkcije transporta i prezentacije, dok je dizajn kataloga prilagođen mogućnostima variranja opsega same izložbe u institucijama u kojima gostuje.

Dizajn postava izložbe osmišljen je tako da duhovito objedinjuje višestruke funkcije transporta, prezentacije i oblikovanja. Kutije/sanduci za transport istovremeno služe i kao podloge, postamenti i okviri za prezentaciju izložaka. Elementi sanduka za transport formiraju fizički okvir za postav izložbe pa nema potrebe za njihovim posebnim skladištenjem. Na sličan način, katalog je zamišljen kao clipboard na kojeg se u ovisnosti o opsegu izložbe prikapčaju „kartice“ radova koje su ujedno i legende za izloške. Na tragu, „transportne“ koncepcije je i vizualni identitet. Autori dizajna postava su Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Andro Giunio, Tina Ivezić i Ana Marija Poljanec. Prije gostovanja u Helsinkiju, izložba je predstavljena u Zagrebu, u prostoru Design Flanders u Bruxellesu te u Željezničkom muzeju u Beogradu.

Kustosica izložbe je Koraljka Vlajo

Više o izložbi i zastupljenim autorima pročitajte ovdje: http://dizajn.hr/?id=/853-suvremeni-hrvatski-dizajn-in-a-nutshell-21-3-31-3-2012/ i http://inanutshell.hr/

DESIGN TOURISM: CROATIAN HOLIDAY

Skopje Design Week, 04. 09. – 10. 09. 2012.
Festival hrvatske kulture u Francuskoj, Pariz, 10.09. – 16. 09. 2012.


Hrvatska je zemlja u kojoj ni proizvodna industrija, niti turistička ponuda nisu dosegle nekadašnje kapacitete iz vremena socijalizma. Uzimajuću u obzir činjenicu da taj raj na zemlji živi od turizma, i godišnje primi preko 11 milijuna stranih i domaćih turista, paradoksalno je da se u turističkoj ponudi za ovako veliko potencijalno izvozno tržište nisu našli proizvodi hrvatskih dizajnera. Kustoska koncepcija Croatian Holiday 2012 pokušaj je da se uspostavi direktna komunikacija između dva sektora u Hrvatskoj – turizma i dizajna.

Dvadeset mladih hrvatskih dizajnera na kritičan je način pristupilo kreativnom istraživanju o sociologiji turizma. Rezultat je imaginaran brand od desetak proizvoda koji predviđaju i komentiraju budućnost hrvatskog turizma, istovremeno se oslanjajući na povijesno nasljeđe i turističko isustvo zemlje.

U Hrvatskoj još uvijek postoji potreba za promoviranjem ideje o ulozi produkt dizajna u najširem smislu. Dvije inicijative, Croatian Everyday i Croatian Holiday istražuju razlike i dodirne točke u dizajniranju svakodnevice i budućnosti hrvatskog turizma.
Kustosice izložbe su Ivana Borovnjak i Roberta Bratović

http://www.ministryofpleasure.net/expo/group/croatia.html
http://www.ministryofpleasure.net/presentations/edu/croatian.html
http://croatielavoici.com/?p=438

CROATIAN EVERYDAY
Festival hrvatske kulture u Francuskoj, Pariz, 10.09. – 16. 09. 2012.


Croatian Everyday je selekcija suvremenih dizajnerskih objekata koje karakterizira jednostavnost, iskrenost prema materijalu, eksperimentalnost, perceptivnost u rješavanju prostornih i lokalnih problema. Izložba čini presjek paradigmatskih radova koji se bave različitim sferama dizajna i koriste različite metodologije u pronalaženju rješenja.

Primjerice, rasvjetna tijela dizajnerskog tima Studio Grupa, direktna su veza utjecaja dostupnih ekonomičnih tehnologija u postupcima obrade materijala i oblikovanju modularnih sistema dok su primjeri eksperimentalnog pristupa ideji održivosti i propitivanju postojeće forme evidentni kroz uporabu dostupnih sirovina (Hotflat Ljiljane Kolundžić) i historijskih artefakata (RR, Numen / 4 Use). Nekoliko proizvoda proizašlo je iz veoma specifičnog oblika iniciranja dizajnerskih projekata kroz formu javnih natječaja: projekti FOR10R2 Ivane Borovnjak i Roberte Bratović i Porthos tima Manufakturist projekti su nastali u svrhu natječaja Young Balkan Designers, te se bave ekonomičnom uporabom malih prostora, ili kao Revolve tima Numen / 4 Use, Borovnjak&Bratović trenutno obilježavaju značajniji novi zalet u hrvatskoj proizvodnoj industriji namještaja. Set za romantičnu online večeru autorice Line Kovačević studentski je konceptualni rad hrvatske autorice nastao na inozemnom studiju te je kao takav zanimljiv u konačnom pregledu, a igračke tima Little Horse and Baby Beuys su jedan od primjera rastućeg broja samoiniciranih projekata baziranih na jednostavnosti i multifunkcionalnosti.

Kustosice izložbe su Ivana Borovnjak i Roberta Bratović

Paralelno predstavljanje selekcija Croatian Holiday / Croatian Everyday u Parizu odvija se u organizaciji Ministarstva kulture RH

Predstavljeni su radovi sljedećih dizajnera: Lina Kovačević, Studio Grupa (Filip Despot, Tihana Taraba, Ivana Pavić), Numen / ForUse (Nikola Radeljković, Sven Jonke, Christoph Katzler), Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Little Horse and Baby Beuys (Maja Mujičić, Mejra Mujičić), Manufakturist (Maša Milovac, Mia Bogovac, Dora Đurkesac), Ljiljana Kolundžić

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook