Izložba "Ideje za plakat" u MSU

Objavljeno: 31.07.2012.

U četvrtak 2. 8. u NO galeriji Muzeja suvremene umjetnosti otvara se izložba IDEJE ZA PLAKAT

Izložba predstavlja izbor iz Zbirke plakata MSU-a, a kustosica izložbe je Kristina Bonjeković Stojković.

Iz teksta predgovora:
Poznati teoretičar dizajna, Steven Heller, u svojoj knjizi Design Humor: The art of graphic wit, pita se: je li grafički dizajn duhovit? „Humor, dosjetljivost i smijeh, kako god to nazvali, već su dugo ključni za grafički dizajn, važniji od pukog pružanja informacija ili ukrašavanja javnog prostora. Zbog duhovitosti dizajn je zanimljiv svima, pošiljateljima i primateljima, dizajnerima i publici, klijentima i dizajnerima itd.“

Na izložbi Ideje za plakat riječ je o plakatima iz Zbirke plakata MSU-a, na kojima su se autori poigrali grafičkim elementima poput tipografije, jezičnih dvosmislenosti, različitih znakova ili fotografskih predložaka. Na zadanu temu, grafički dizajner interpretira i oblikuje verbalne i vizualne informacije. Duhovitost, prisutna na plakatima, sagledana je kroz različite tipove humora poput ironije, satire, karikature, jezične ili vizualne dosjetke. Duhovitost im je poslužila kao snažan komunikacijski alat za približavanje publici, privlačenje pozornosti i važan način širenja ideja i/ili informacija. U procesu oblikovanja plakata autori svjesno koriste različite strategije, u kojima dominiraju sparivanja naizgled nespojivih elemenata, nerazmjeri veličina, nepodudarnost sadržaja i prikazanog ili pak zamjena uvriježenih slika i pojmova u svrhu iznenađujućeg i začudnog. Duhovitost nastaje kada se sudare poruka slike i poruka riječi.

Duhoviti plakati traže aktivnog promatrača, ali zauzvrat donose zadovoljstvo, potiču na razmišljanje, navode na igru uma i stoga ih duže pamtimo. Nakon što nam se jednom pred njima dogodi „klik“ dovoljno je poslije prisjetiti se samo jednog detalja da bismo u mislima vizualizirali plakat i njegovu ideju.

Izložba će ostati otvorena do 23. 8. 2012.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook