Fotogrami

Objavljeno: 24.06.2012.

U utorak, 26. lipnja 2012. u 20.30 sati u prostoru Toyota Creative Dimensions, u Zagrebu u Ulici Kralja Držislava 12, otvorit će se izložba FOTOGRAMA - radova studenata Studija dizajna i Arhitektonskog fakulteta. Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja.

Pavao Prgomet

Pavao Prgomet

Andrea Franić

Andrea Franić

Adriana Pavelić

Adriana Pavelić

Pod mentorstvom profesora Stanka Hercega i docentice Aleksandre Dabanović, pokrenut je projekt gdje su studenti Studija dizajna i Arhitektonskog fakulteta učili o bazičnoj analognoj tehnici fotografije, procesu izrade fotograma.

Fotogram je fotografska slika napravljena bez upotrebe kamere postavljanjem objekta izravno na foto-osjetljivi materijal kao što je foto-papir (koji sadrži zrnca srebra osjetljiva na svjetlost). Osvjetljavanjem foto-papira i sadržaja na njemu u kontroliranim uvjetima dobivamo negativ obrisa predmeta. Rezultat ovog procesa su sjene predmeta koje variraju tonom ovisno o transparentnosti postavljenih objekata.

Foto-papir se izloži svjetlu u tzv. tamnoj komori, prostoriji s jedinim izvorom svjetla crvene boje (foto-papir je osjetljiv na čitav spektar svjetlosti osim na crveni dio), te se zatim na određeno vrijeme stavlja u razvijač (vrsta lužnate supstance). Nakon otprilike jedne minute počinju se pojavljivati obrisi predmeta – sve ono što je bilo zaštićeno od svjetlosti ostaje bijelo, dok dio slike izložen svjetlosti pocrni. Nakon što se negativ slike pojavi na foto-papiru on se od razvijača ispire u vodi te se na otprilike 15 minuta stavlja u fiksir (vrsta kiseline). Na taj način slika se na foto-papiru fiksira kako ne bi izblijedila na svjetlu i ostala postojana.

Ovom izložbom htjelo se posjetiteljima približiti jednu od najstarijih fotografskih tehnika kojom su se se koristili i mnogi poznati fotografi i umjetnici (Man Ray, László Moholy-Nagy, Christian Schad, Imogen Cunningham, Pablo Picasso...). Izloženi rezultati su vizualni eksperimenti nastali istraživanjem izražajnih mogućnosti 'zastarjele' i danas prilično zapostavljene tehnike. Ova analogna metoda izvađena iz fotografske povijesti zrači asketskom iskrenošću i jednostavnošću; podsjetnik je na samu bit svakog fotografskog procesa (slikanje svjetlošću i sjenom) i dobrodošlo osvježenje i odmor od zasićenog svijeta digitalne tehnologije.

Radno vrijeme: 17.30-20.00

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook