REZULTATI NATJEČAJA KVADRA DESIGN 2012

Objavljeno: 15.06.2012.

Ocjenjivački sud objavio je tko su dobitnici nagrada Natječaja Kvadra Design 2012.

1. nagrada: Lap / Samel Ivanov

1. nagrada: Lap / Samel Ivanov

2. nagrada Lift&Sit / Alan Tvico (suradnik: Krešimir Jelušić)

2. nagrada Lift&Sit / Alan Tvico (suradnik: Krešimir Jelušić)

3. nagrada: Hex / Jakov Šrajer, Jelena Lukač Kirš

3. nagrada: Hex / Jakov Šrajer, Jelena Lukač Kirš

3. nagrada: Swing / Marko Pavlović

3. nagrada: Swing / Marko Pavlović

3. nagrada: Two/Fold / Nina Bačun, Ivan Klisurić, Ivona Martinuš

3. nagrada: Two/Fold / Nina Bačun, Ivan Klisurić, Ivona Martinuš

3. nagrada: Kubo / Filip Gordon Frank

3. nagrada: Kubo / Filip Gordon Frank

Ove godina Kvadra Design je dobila prestižnu nagradu Red Dot Award za sofu Revolve (dizajn Numen/ForUse u suradnji s Bratović&Borovnjak) i to u kategoriji produkt dizajna 2012. Ovime je Kvadra postala prva tvrtka iz hrvatske industrije namještaja koja je osvojila ovu prestižnu nagradu za dizajn. Međutim, značaj ove nagrade još je veći u kontekstu neproizvodne Hrvatske u kojoj tvrtka Kvadra ne samo da ulaže u industrijsku proizvodnju, vlastiti brand i izvoz na inozemna tržišta. Ova nagrada je zapravo priznanje dosadašnjim ulaganjima u razvoj proizvodnje, tehnologiju, znanje, a s time i u dizajn. Sljedeći pozitivnu praksu suradnje s dizajnerima, tvrtka Kvadra Design je raspisala i ovaj natječaj, drugi u nizu.

Ocjenjivački sud u sastavu Nikola Radeljković, predjednik Ocjenjivačkog suda, te članovi Ocjenjivačkog suda Filip Despot, Saša Begović, Tomislav Knezović i Sanja Knezović, na prvom zasjedanju 5. lipnja 2012. pregledom svih pristiglih radova, jednoglasno su ocijenili Natječaj uspješnim s obzirom na broj pristiglih tadova s ponuđenim zanimljivim inovativnim rješenjima, od kojih su neki svojim konceptom, oblikovnošću kao i tehničkim rješenjima iskočila od ostalih koja nisu u potpunosti zadovoljila kriterije navedene u raspisu poput ergonomičnosti, tehnološke izvedivosti i tržišne isplativosti.

Ocjenjivački sud je stoga pozvao 10 odabranih autora na usmenu prezentaciju i pojašnjenje koncepta rada i tehnoloških rješenja 12. lipnja 2012.

Rad šifra 005 – Sedy Lezy / Danko Radulović
Rad šifra 007 – Hex / Jakov Šrajer, Jelena Lukač Kirš
Rad šifra 015 – Swing / Marko Pavlović
Rad šifra 018 – LIFT&Sit / Krešimir Jelušić, Jelena Cvitanušić Tvico
Rad šifra 025 – JIG / Nina Bačun, Ivan Klisurić, Ivona Martinuš
Rad šifra 026 – Two/Fold / Nina Bačun, Ivan Klisurić, Ivona Martinuš
Rad šifra 034 – Lap / Samel Ivanov
Rad šifra 037 – Kubo / Filip Gordon Frank
Rad šifra 038 – Bean / Ruđer Novak Mikulić
Rad šifra 039 – G / Ana Rimac

Ocjenjivački je sud na drugom zasjedanju 12. lipnja 2012. nakon usmene prezentacije natjecatelja dodijelio:

Prvu nagradu radu pod šifrom 034 – Lap / Samel Ivanov
Drugu nagradu radu pod šifrom 018 – LIFT&Sit / Alan Tvico (suradnik Krešimir Jelušić)
A treću nagradu je dodijelio sljedećim radovima:
Radu pod šifrom 007 – Hex / Jakov Šrajer, Jelena Lukač Kirš
Radu pod šifrom 015 – Swing / Marko Pavlović
Radu pod šifrom 026 – Two/Fold / Nina Bačun, Ivan Klisurić, Ivona Martinuš
Radu pod šifrom 037 – Kubo / Filip Gordon Frank

Ocjenivački sud je jednoglasno donio odluku da prvonagrađeni rad u cijelosti zadovoljava svojom razinom kvalitete koncepta, tehnološke izvedivosti i ergonomičnosti s naglaskom na kreativnosti i inovativnosti, oblikovnosti i etetici, kao i tehničkoj razradi rješenja. Drugonagrađeni rad također zadovoljava sve navedene zahtjeve, ali su potrebna dodatna ulaganja u tehnologiju.
Četiri trećenagrađena rada su se izdvojila od ostalih svojom kvalitetom koncepta, inovativnosću proizvoda, i oblikovno/estetskim rješenjem, iako nisu u potpunosti zadovoljili ergonomske uvjete kao i tehnološku izvedivost.
Nagradni fond treće nagrade se ravnomjerno raspodjeljuje na te četiri nagrade.

Ocjenivački sud pohvaljuje rad pod šifrom 005 – Sedy Lezy / Danko Radulović za konceptualno oblikovnu jednostavnost proizvoda, tehnološku izvedivost te izvedeni prototip.

Ocjenjivački sud i tvrtka Kvadra Design se zahvaljuju svim natjecateljima na njihovom sudjelovanju na Natječaju i potiču ih na daljnje sudjelovanje na natječajima, koja će tvrtka Kvadra Design i dalje raspisivati kao dokaz uspješne prakse i suradnje s dizajnerima.

Obrazloženje Ocjenjivačkog suda

Rad pod šifrom 034 – Lap / Samel Ivanov – 1. nagrada
Rad je u potpunosti zadovoljio temu natječaja u funkcionalnom i oblikovnom smislu. Projekt je promišljen i pomno razrađen a Autor je odlično korigirao greške na koje je ocjenjivački sud upozorio u prvom krugu žiriranja. Predloženo rješenje je i transformabilno i modularno, jednostavno za izvedbu i korištenje te predstavlja kvalitativni pomak unutar tipologije.

Rad pod šifrom 018 – LIFT&Sit / Alan Tvico (suradnik Krešimir Jelušić) – 2. nagrada

Projekt je iznimno dobro prezentiran a oblikovanje i uskladenost vizualnih elemenata su provedeni primjereno i precizno. Iako rad nije u potpunosti ispunio temu natječaja te je tehnološki izrazito zahtijevan, ocjenjivački sud je odlučio honorirati inovativnost i likovnu izvrsnost.

Rad pod šifrom 007 – Hex / Jakov Šrajer, Jelena Lukač Kirš – 3. nagrada
Koncept rasklapanja je inovativan i inteligentan a oblikovna artikulacija izvrsna. Geometrija je, nažalost, odredila i ergonomsku manjkavost koja se ni u razradi nije uspjela u potpunosti riješiti.
Rad pod šifrom 015 – Swing / Marko Pavlović – 3. nagrada
Projekt je istovremeno tradicionalan i suvremen te je kroz tu hibridnost Autor postigao visoki stupanj prepoznatljivosti. Sustav je detaljno razrađen i dobro prezentiran, a autor je napravio značajan kvalitativni pomak u razradi između dva kruga žiriranja.

Rad pod šifrom 026 – Two/Fold / Nina Bačun, Ivan Klisurić, Ivona Martinuš – 3. nagrada
Iako baziran na postojećoj tipologiji, projekt je u likovnosti i detaljima radikalan i prepoznatljiv. Ponuđena rješenja predstavljaju veliki oblikovni potencijal ali i značajne tehnološke poteškoće zbog kojih je ostvarivost projekta upitna.

Rad pod šifrom 037 – Kubo / Filip Gordon Frank – 3. nagrada

Autor je ponudio inteligentno i inovativno rjesenje preklapanja koje je funkcionalno i tehnoloski ostvarivo. Rad nije ušao u konkurenciju za prvu nagradu zbog oblikovanja koje nije sukladno originalnosti rješenja mehanizma.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook