Nova Numenova instalacija FIELD na DANU D

Objavljeno: 18.06.2012.

Posebno za DAN D grupa NUMEN / FORUSE osmislila je i realizirala svoj novi rad, prostornu instalaciju FIELD - lebdeće 'polje' koje u prostoru Stare klaonice već sada polako prolazi svoj vegetativni ciklus. 'Field' ćete na Danu D vidjeti od 15. do 17. lipnja, a kao mali preview, u nastavku pročitajte tekst autora i pregledajte fotografije s postavljanja

Field je novi eksperimentalni prostorni projekt povezan s našim poimanjem prirode, njenih datosti i našeg odnosa prema njoj. Polje koje nije vezano uz čvrstu bazu (zemlju) već lebdi napeto između zidova zatvorene prostorije, prolazi cjelokupni vegetativni ciklus, od izbijanja klice do truljenja.

Posjetitelj instalaciji prilazi s donje strane, iz ‘podzemlja’, i kroz otvore izviruje na ‘površinu’ gdje vidi druge posjetitelje koji također izviruju kao krtice. Zemlja se kolokvijalno percipira dvojako. S jedne strane ona je naša ‘gruda’, čvrsta, neraskidiva, veza s precima i plemenskim ponosom, a s druge strane dvodimenzionalni, plošni sloj iz kojeg rastu biljke. Podzemni sloj korijenja i kišnih glista, koji po katastarskim definicijama ne pripada nikom, ostaje u doslovnom i metaforičnom mraku.

Taj prostor predstavlja pristup promatrača instalaciji, mračan, vlažan sloj ispod vegetativnog sloja. S druge strane raste djetelina, tipična stočna hrana kojom su (između ostalog) hranili grla koja su završavala svoje ovozemaljske živote u prostorima klaonice. Proces nastanka artificijelne ali opet žive instalacije stavlja i dizajnera u novi kontekst, u položaj posvećenog zemljoradnika, čiji trud i ulaganja mogu uništiti vremenska nepogoda, nametnici ili loše sjeme, drugim riječima nekontrolirani, proizvoljni elementi. Vještina se u ovom slučaju sastoji od optimizacije gustoće sijanja, izbora prave kulture, preciznog doziranja navodnjavanja.

Ovaj proces osvješćuje istovremenu fragilnost i snagu života. S jedne strane stoji nevjerojatna činjenica da biljke rastu doslovno iz ‘krpe’ a s druge se suočavamo s fatalnim ishodima neznatno pretjeranog ili nedovoljnog navodnjavanja.

Numen / ForUse

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook