Dizajn turizam – proizvodi hrvatskih dizajnera na Venturi Lambrate

Objavljeno: 21.04.2012.

Izložba "Design Tourism: Croatian Holiday 2012" predstavljena je od 17. do 22. travnja u sklopu Ventura Lambrate, uzbudljivog i sve utjecajnijeg događanja u sklopu Milano Design Weeka. Radovi 15 hrvatskih dizajnera i dizajnerskih timova na duhovite, inteligentne i polemične načine tematiziraju vezu dizajna i turizma, njegovih klišeja, konvencija, identiteta i potencijala

Projekt Design Tourism i njegovu prvu izložbenu fazu Croatian Holiday 2012 organiziralo je Hrvatsko dizajnersko društvo, a kustosice projekta su Ivana Borovnjak i Roberta Bratović. Bazirana na natječaju, ali i uključivanju nekoliko zanimljivih već realiziranih proizvoda, izložba ima za glavni cilj pokrenuti raspravu na temu nužnosti povezivanja dizajna i turizma u zemlji, a dotiče se tema turističkog iskustva zemlje čija se ekonomija uvelike oslanja na tu gospodarsku granu, pitanja odnosa nasljeđa i suvremenosti, ponude i potrošnje identitete, ali i sustavne strategije nasuprot stihijskom pristupu.

Izložba uključuje radove petnaestero dizajnera i timova: Dora Bilić & Tina Müller, Sabina Barbiš i Mario Depicolzuane, Branimir Paškvan, Manufakturist (Kristina Volf, Matea Bronić, Mia Bogovac, Maša Milovac i Dora Đurkesac), Nikolina Jelić, Neven Kovačić, Noel Šuran, Barbara Blasin, Numen / ForUse, Jaša Zelmanović i Jelena Azinović, Nina Bačun & Roberta Bratović, Maja Mesić, Superstudio (Ira Payer, Maša Poljanec, Andro Giunio).

Dizajnerska zona Ventura Lambrate, u kojoj se odvija hrvatska izložba, rastuća je i sve dinamičnija platforma na kojoj se predstavljaju već etablirani, kao i najnoviji dizajnerski brendovi, poznati autori i novi talenti, galerije i institucije u području dizajna iz Europe i svijeta. Organizatori tog projekta, nizozemska inicijativa Organisation in Design, pokrenuli su ga kao svojevrsno proširenje Design Weeka / Salone del Mobile, koje je oživjelo industrijsku zonu grada ali i potaknulo svjež interes profesionalaca, novinara i javnosti za suvremenu dizajnersku produkciju. O utjecaju projekta Ventura Lambrate govori i činjenica da se u protekle tri godine iz Milana i Italije proširio i na Berlin, a uskoro i Belgiju.

Izložbeni prostor u kojem nastupaju hrvatski dizajneri nalazi se u srcu zone Ventura Lambate u Light Spaceu i otvoren je za javnost od 17. - 22. travnja. U skladu s atmosferom Ventura Lambrate, koja u fokusu ima upravo eksperiment, kreativnost i prednost sadržaja nad formom, postav izložbe Croatian Holiday 2012 odstupa od konvencionalnih modela izlaganja. Hrvatski proizvodi doputovali su i izloženi su oko kampera, duhovito naglašavajući temu projekta i same proizvode koji komentiraju sadašnjost i budućnost hrvatskog turizma.

Sponzori projekta su Maistra, Primorsko-goranska županija, Ars kopija i Stega tisak d.o.o.

Više o projektu i izložbi:
http://designtourism.org/
http://dizajn.hr/?id=/1003-proizvodi-hrvatskih-dizajnera-putuju-na-milano-design-week/

m.g.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook