Proizvodi hrvatskih dizajnera putuju na Milano Design Week!

Objavljeno: 05.04.2012.

CROATIAN HOLIDAY '12. je putujuća izložba dizajna koja se šarmantno, kritički i duhovito bavi klišejima i stereotipima vezanim za hrvatski turizam, istovremeno nostalgično evocirajući kamp atmosferu hrvatskog Jadrana. Kustosice izložbe su IVANA BOROVNJAK i ROBERTA BRATOVIĆ, organizator je HRVATSKO DIZAJNERSKO DRUŠTVO, a ova kolekcija proizvoda inspiriranih turizmom međunarodnoj će se javnosti premijerno predstaviti od 17. do 22. travnja 2012. na MILANO DESIGN WEEKU!

Jaša Zelmanović i Jelena Azinović: Plupa

Jaša Zelmanović i Jelena Azinović: Plupa

Numen/For Use: XZ

Numen/For Use: XZ

Manufakturist: Zrno soli

Manufakturist: Zrno soli

Sabina Barbiš i Mario Depicolzuane: Bukaleta

Sabina Barbiš i Mario Depicolzuane: Bukaleta

Nikolina Jelić: Praznina

Nikolina Jelić: Praznina

Ana Kunej i Zlatka Salopek: Simo-tamo

Ana Kunej i Zlatka Salopek: Simo-tamo

Branimir Paškvan: Fogun

Branimir Paškvan: Fogun

Nina Bačun i Roberta Bratović: Lightwear

Nina Bačun i Roberta Bratović: Lightwear

Neven Kovačić: Katriga

Neven Kovačić: Katriga

Noel Šuran: Vegetarijanski mih

Noel Šuran: Vegetarijanski mih

Glavni cilj izložbe, proizašle iz natječaja i kustoskog koncepta Design Tourism, je javnom raspravom naglasiti potrebu povezivanja sektora dizajna i turizma nudeći pritom realne, pametne i zanimljive proizvode. Suvremeni pristup turizmu ne temelji se nužno na prirodnim ljepotama zemlje, već na kontinuiranom obogaćivanju ponude uvođenjem dodatnih sadržaja. Turizam je zamašnjak koji pokreće čitav niz aktivnosti: kulturne inicijative, ugostiteljstvo, poljoprivredu, građevinarstvo, promet, trgovinu, sport, rekreaciju. Nabrojene djelatnosti uglavnom nisu dovoljno artikulirane, a njihovi se identiteti razvijaju stihijski. S druge strane, one sadrže ogroman potencijal za iskaz kreativne energije. Iniciranjem konkretnih projekata koji povezuju dizajn i različite aspekte turizma povećavaju se i mogućnosti za proizvodnju i vidljivost hrvatskih proizvoda.

Mladi hrvatski dizajneri i timovi na kritičan su način pristupili kreativnom istraživanju o sociologiji turizma. Rezultat je imaginarni brend koji predviđa i komentira budućnost hrvatskog turizma, istovremeno se oslanjajući na povijesno nasljeđe i turističko isustvo zemlje. Kolekcija objedinjuje spektar proizvoda za turistički interijer i eksterijer, proizvode kao simpatične dosjetke i suvenire, urbane instalacije i ready-made.

Kustosice izložbe su Ivana Borovnjak i Roberta Bratović, a dizajneri Jelena Azinović, Nina Bačun, Sabina Barbiš, Dora Bilić, Barbara Blasin, Mia Bogovac, Roberta Bratović, Matea Bronić, Mario Depicolzuane, Dora Đurkesac, Andro Giunio, Nikolina Jelić, Neven Kovačić,, Ana Kunej, Maja Mesić, Maša Milovac, Tina Müller, Numen / For Use, Branimir Paškvan, Ira Payer, Maša Poljanec, Zlatka Salopek, Noel Šuran, Kristina Volf te Jaša Zelmanović.

Osim na Milano Design Weeku u zoni Ventura Lambrate, projekt će tijekom 2012. biti predstavljen na sajmovima, izložbama i festivalima dizajna u regiji, kako bi se adekvatno prezentirali hrvatski mladi dizajneri i njihovi proizvodi. Sljedeća gostovanja su na festivalu Mikser u Beogradu te u sklopu Sofia Design Weeka.

Sponzori projekta su Maistra, Primorsko-goranska županija i Stega tisak d.o.o.O predstavljenim radovima:


Bukaleta je dizajnersko-istraživački projekt autora Sabine Barbiš i Maria Depicolzuanea koji propituje način uporabe ovog hrvatskog tradicijskog posuđa s područja Kvarnera i Istre. Redizajn danas gotovo iščezlog predmeta suvremena je interpretacija u formi seta posuđa namijenjenog ritualnom ispijanju kave, čaja ili vina. Set je rezultat ručnog rada na lončarskom kolu, a izrađen je od pečene i glazirane bijele gline, lišen tradicionalnih ornamenata i dekoracije.

Fogun je duhoviti DIY kit za preživljavanje na brodu — brodsko kuhalo i roštilj na drva. Svojim odnosom prema prirodi i društvenom fenomenu objeda ovaj proizvod autora Branimira Paškvana prati tradiciju lokalnih ribara koji su se za hladnih noći grijali na improviziranim ognjištima i pripremali netom ulovljenu ribu.

Autorica Barbara Blasin kroz projekt Ugrožena čestica istražila je čvstu vezu turizma i fotografije i to aplikacijom fotografija izgorenih pejzaža na pet turističkih lokaliteta jadranske obale (otok Biševo, otok Hvar, Učka, zaleđe Dubrovnika i otok Šolta), snimanih u periodu od 2003-2007. na serije predmeta neophodnih za ljetni odmor. Dio prihoda od prodaje projekt namjenjuje za pošumljavanje opožarenih područja. Mjesta opožarena ekstenzivnim turizmom postaju turistički proizvod, a njegovi kupci podržavatelji akcije pošumljavanja.

Praznina
je rad Nikoline Jelić u kojem je tradicijska tehnika pletenja ribarskih vrša implementirana u funkcionalni predmet za svakodnevnu uporabu. Korištenjem novonastalog stola u interijerima i eksterijerima za turističke namjene, evocira se duh povijesnog i kulturnog naslijeđa i prirodnih resursa.

Ana Kunej i Zlatka Salopek (Kuna_Zlatica) autorice su rada Simo-tamo — prostirke za plažu koja se izrađuje jednostavnom temeljnom tehnikom pletenja. Tehnika simo-tamo poznata je u cijelom svijetu, a od svojih jednostavnih prapočetaka preživjela je niz unapređenja i mijena, od tkalačkog stana do suvremenog postrojenja za izradu tkanine, da bi u svojoj biti ostala ista. Projekt je inspiriralo prakticiranje spomenute tehnike u zanatskoj radionici u Centru za resocijalizaciju Klinike za psihijatriju Vrapče.

XZ je rad međunarodno priznatog hrvatsko-austrijskog dizajnerskog kolektiva Numen/For Use – riječ je o naoko klasičnoj sklopivoj ležaljci proširenoj s nekoliko detalja koji ju time čine samodovoljnim (svrsishodnim) komadom namještaja za plažu. Dodani okvir služi kao sjenilo, jedan džep svojim položajem istovremeno služi i kao oslonac za glavu, a drugi kao spremnik ispod sjedala.

Projekt Putešestvije predstavlja seriju predmeta predviđenih za turista na odmoru u Hrvatskoj, a djelo je nekoliko dizajnerica okupljenih pod zajedničkim nazivom Manufakturist: Kristine Volf, Matee Bronić, Mie Bogovac, Maše Milovac i Dore Đurkesac. Pomoću Putešestvija turist se prisjeća hrvatske raznolikosti i improvizacije u iskorištavanju elementarnih sastojaka.

Rad Brrr je svojevrsna termofor ciglica - terakota pločice povezane tkaninom postepeno se zagrijavaju u pećnici, nakon čega se njima obavija, prekriva i grije željeni dio tijela kao prigodna reinterpretacija tradicionalnog grijača za 21. stoljeće. Zrno soli svakom turistu omogućuje reproduciranje vlastite zalihe soli na odmoru. Riječ je o posudici od kamena i stakla koja se potopi i ostavi na suncu. Isparavanjem vode na staklenim stijenkama stvara se sloj soli. V/V čaša služi kao pomoć pri pripravljanju gemišta, tradicionalnog hrvatskog pića. Recept za ovo piće kroz omjere vina i vode odražava regionalne specifičnosti, ali i osobne rituale pojedinca. Riječ je o staklenim čašama s mjerama za ulijevanje mineralne vode i bijelog vina koje pomažu korisniku da otkrije, zapamti i podijeli osnove formule.

Neven Kovačić autor je Katrige, tronošca s naslonom, karakterističnog primjera “narodnog” dizajna Dalmacije i Dalmatinske zagore. Reinterpretacijom dizajna katrige nastoje se oplemeniti suvremeni ugostiteljski, javni i privatni prostori te ponovo valorizirati i oživjeti njen osebujan karakter. U kontekstu serijske proizvodnje tronošci od drva su unificirani, a montažni nasloni od metalnih cijevi dostupni u nizu iteracija boja i oblika.

Istarski mijeh je tradicijsko glazbalo jadransko-dinarskog tipa, s karakterističnim rasporedom otvora za prste. Spremnik zraka izrađen je od jareće ili janjeće kože, a mišnica, dvostruka prebiraljka, od jednog komada drva s dvije usporedno izbušene cijevi u koje su umetnuta dva jednaka jednostruka piska. U izvedbi autora Noela Šurana, Vegetarijanski mih sastavljen je od igračke za plivanje u koju je umetnuta plastična mišnica. Plastična igračka time je promijenila prvotnu funkciju i postala glazbalo na kojem se uz kratke upute mogu naučiti svirati specifične istarske melodije.

Autori Jaša Zelmanović i Jelena Azinović dizajnirali su Plupu (Plutača + klupa) - ova lokalno specifična urbana oprema za riječku rivu vizualno povezuje dva pejzaža - lučki i gradski. Brodski bokobrani preneseni su iz njihovog originalnog funkcionalnog konteksta u urbani. Za podlogu su učvršćeni željeznim U-profilima koji korisnicima omogućavaju interakciju.

Lightwear je rad autorica Nine Bačun i Roberte Bratović, u kojem su ženske narodne nošnje iz pojedinih hrvatskih krajeva interpretirane u obliku rasvjetnih tijela. Donji dio bizovačke nošnje objedinjuje specifične tradicijske tehnike ručnog ukrašavanja tkanine: bušeni vez, takozvano šlinganje, faldanje i čipkarstvo. Kao sjenilo rasvjetnog tijela, on zadržava formu, tipološku slojevitost i dekorativne detalje, a usvaja novu funkciju - reguliranje količine svjetla podizanjem slojeva, te time i novu karakteristiku - duhovitost.

Autentična hrvatska životinja magarac - tovar – autorici Maji Mesić poslužila je kao izravna inspiracija za seriju putnih torbi. Tovar putne torbe na ironičan način odaju počast magarcu kao skromnoj radnoj životinji, a istovremeno su vrlo korisni spremnici za prijenos stvari na putovanjima.

Ira Payer, Maša Poljanec i Andro Giunio
autori su duhovite serije slogana Hrvatska – kakva je, takva je koja je aplicirana na torbe izrađene od gusto tkanih poljoprivrednih polipropilenskih vreća. Spoj činjenica, skromnosti i doza autoironije čini ih svojevrsnim odmorom od turističkih i marketinških floskula. Serija bi se mogla nastaviti unedogled, odgovarajući na pitanje gdje je ili kakva je Hrvatska, odnosno stavljajući Hrvatsku u više ili manje racionalni odnos s drugim zemljama.

Hvatači pogleda – rad Dore Bilić i Tine Müller su zrcalno sferni volumeni koji mogu funkcionirati unutar parkova, javnih prostora (kala) ili kao osobne instalacije, a sve s ciljem da grade i proširuju postojeći karakter lokacije, te da uhvate vizure koje im zbog lokacije nisu izravno dostupne, ali su tu negdje u blizini, iza ugla.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook