Hrvatsko dizajnersko društvo

izložba "koje dobre šuze"

Autorica
nikolina jelavić mitrović (dizajn izložbe)
Suradnica
renata škrinar (fotografija)
Naručitelj
Etnografski muzej Zagreb
Godina
2006.

Opis

Izložba "Koje dobre šuze" prikazuje razvoj obuće kroz povijest. U uvodnom dijelu izložbe posjetitelj se susreće sa skulpturom Hermesa koji veže sandale, a u njegovoj pozadini nalazi se svemir sa stopama prvog čovjeka na Mjesecu. Do Hermesa vodi sivi metalni meandar na kojem se nalaze predmeti vezani za razdoblje pretpovijesti. Kroz cijelu izložbu posjetitelja vode stope prikazane na podu.
Budući da izložba sadrži veliku količinu cipela u nekoliko cjelina, bilo je potrebno izbjeći monotoniju. Oblikovanje elemenata postava samo se nametnulo - cipele je potrebno pospremiti u kutije za cipele! Tako je nastao sistem modularnih polica koje su dobile boju ovisno o razdoblju koje prikazuju. Cijelu izložbu prati kronologija koja je također obilježena istim sustavom boja. U postavu se nalazi i naznaka postolarsko-opančarske radionice. U njezinoj se pozadini projiciraju filmovi pomoću kojih se radionica oživljuje i simulira pojavljivanje postolara/opančara. Zvučna podloga koja prati izložbu tematikom je vezana za obuću.
Vizualni identitet izložbe temelji se na fotografiji opanka koji je dobio etiketu, odnosno robnu marku, i na taj način se aludira na opsjednutost današnjeg društva etiketama. Opanak je odabran kao osnovni motiv izložbe zbog toga što predstavlja jedan od najprepoznatljivijih elemenata narodne nošnje u ovom podneblju. Za potrebe izložbe nastao je niz tiskanih materijala kao što su plakat, katalog, pozivnica, razglednica.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook