Hrvatsko dizajnersko društvo

nikola tesla - stalni postav rodne kuće

Autor
nikolina jelavić mitrović (dizajn postava)
Suradnik
ivan marušić klif (video) vjeran šalamon (zvuk)
Naručitelj
Ministarstvo kulture RH
Godina
2006.

Opis

Postav se nalazi u rekonstruiranoj kući Nikole Tesle na originalnom lokaciji u selu Smiljan u Lici. Tri su temeljne ideje ovog projekta: svjetlost, sam Tesla i zvukovi Teslinog djetinjstva. 1) Simbolika svjetla je bitna jer je to svjetlost koja pokazuje put, to je Teslin prvi značajni izum i on je taj koji je rasvijetlio svijet. 2) Tesla svojim riječima iz autobiografije "vodi" posjetitelja po prostoru. 3) Zvukovi njegovog života mogli su se rekonstruirati i posjetitelju pomažu da stvori doživljaj atmosfere Teslinog života. Kuća je podijeljena na dva kata pa tako i cjelinama. U prizemlju se nalazi cjelina koja tematizira njegovu osobnost, a potkovlje njegov izumiteljski rad.
U prvoj prostoriji počinje vremenska crta Teslinog života i bitnih događaja u svijetu, završava u trećoj sobi Teslinom smrću. Izložbeni elementi se upale kada posjetitelj uđe u pojedinu prostoriju i ugase se kad iz nje izađe. U drugoj sobi se nalazi crna kutija u kojoj su pohranjene Tesline riječi ispisane svjetlom. Taj ladičar simbolizira njegov karakter - sistematičan, zagonetan, uredan i distanciran. Treća soba je arhiv, u njemu se nalazi građa vezana za Teslin život.
U potkrovlju se nalazi njegov “laboratorij”. Segmenti staklenog poda se pale i gase kako se posjetitelj kreće, a može pokrenuti i replike njegovih izuma.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook