Hrvatsko dizajnersko društvo

ELEN - mobilE

Autor
Neven Kovačić - REDESIGN Vedran Jukić - SODA arhitekti
Suradnik
Mate Rimac - RIMAC automobili Dario Hrastović -HRASTOVIĆ inžinjering Sanja Kovačić - REDESIGN
Naručitelj
HEP opskrba u suradnji s gradom Zagrebom
Proizvođač
HEP
Godina
natječajni rad 1. nagrada - 2013

Opis

IDEJA
Osnovni zadatak ovog projekta bio je osmisliti stanicu za brzo punjenje električnih automobila koja će svojom pojavnošću utjecati na promjenu paradigme (auto)mobilnosti prema obnovljivim izvorima energije. Od početka projektiranja se vodilo računa o univerzalnosti tehničkih i oblikovnih rješenja kako bi se punionica mogla smjestiti na najrazličitije lokacije. Osnovna ideja bila je - postaviti nosivi element na konstruktivno najracionalniju poziciju, minimizirati njegovu tlocrtnu površinu radi očuvanja potpune funkcionalnosti parkirališnog prostora i sve elemente punjača izmjestiti u slobodnu zonu ispod solarnog polja. Na taj način omogućeno je oblikovno jedinstvo svih elemenata punionice u samo jednom elementu.

SUGESTIVNOST
Kreirana je čista prepoznatljiva forma koja - prateći sunce - progovara o transformaciji (obnovljive) energije koja se potom koristi za pokretanje vozila. Na taj način komunicira se ideja branda ELEN. Arhetip benzinske pumpe transformiranje prema novim - suvremenim parametrima. Elipsasto solarno polje prati kretanje sunca čime se povećava njegova učinkovitost, a u urbani kontekst se smješta novi “živi” element koji se transformira prema prirodnim mjenama.

INSTALACIJA
Osmišljen je objekt u oblikovnoj prirodi urbane opreme kojega je moguće brzo i jednostavno montirati na bilo koju lokaciju, čime se načelno može izbjeći ishođenje lokacijske dozvole i znatno pojednostavniti proceduru njegove instalacije. Čitava struktura proizvodi se serijski i gotovi elementi - prilagođeni dimenzijama jednostavnog transporta i manipuilacije - montiraju se na lokaciji.

HRVATSKI PROIZVOD
Projektnim rješenjem predlaže se kompletan razvoj stanice za punjenje, uključujući i integrirani punjač, čime se ostvaruje win-win-win kombinacija u smislu održivosti i društvene odgovornosti. Inovativnim tehničkim rješenjima stvara se nova ponuda na globalnom tržištu punjača. Kreira se u potpunosti hrvatski proizvod, koji može biti konkurentan i u svjetskim razmjerima. Time se također smanjuje emisija CO2 (transport), smanjuju se troškovi održavanja, moguća je jednostavna prilagodba standarda i potiče se domaća industrija.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook