Hrvatsko dizajnersko društvo

Grad Vodnjan — vizualni identitet

Grupa autora
Nedjeljko Špoljar Kristina Špoljar
Studio
Sensus Design Factory Zagreb
Naručitelj
Grad Vodnjan/ Citta di Dignano Udruga/Assocazione Kontrada
Godina
realizacija u tijeku

Opis

Unutar područja bogate povijesti te multikulturalnog, višejezičnog okružja koje daje poseban naglasak na pojam komunikacije i njenu intenzivnost, simbol koji ukazuje na živi i kontinuirani dijalog nametnuo se kao logičan odabir forme koja će potpisati Grad s poviješću o kojoj se može ‘beskrajno dugo pričati’, kao i njegove stanovnike kojima važnost svakodnevne (ne samo verbalne) komunikacije ima dodatnu životnu dimenziju.
Znak uzima suvremen, često vidjen oblik stripovskog ‘oblačića’ — ne želeći ga koristiti na uobičajen način. Maksimalno pojednostavljenom formom i (u pravilu) usmjerenošću od subjekta/predmeta/fokusa radnje želimo izbjeći banalne interpretacije i specifičnim načinom primjene odmaknuti se od često vidjenih varijanti sličnih oblika. Ta orijentacija od predmeta/fokusa/radnje i okrenutost prema ambijentu u kojemu se radnja dogadja — čiji su karakter i atmosfera zapravo sadržaj koji komentiramo — ukazuje na dijalog i komunikaciju koji se odvijaju izvan prikazanog prostora (na plakatu ili brošuri, naprimjer), govoreći pritom da karakter Grada Vodnjana ne čini samo ono što je prikazano na slici/plakatu/brošuri, već i sveobuhvatnost onoga što se dogadja izvan.
Pri aplikaciji znaka u signalizacijskim primjenama i natpisima, forma se može koristiti na suprotan način — okretanjem smjera u kojem ‘pokazuje’ ona omogućuje povezivanje sadržaja i diktira os kojom se ravnaju oblikovni elementi.
Naposlijetku, budući da je nemoguće odrediti hijerarhiju važnosti unutar bogatstva pojedinih povijesnih razdoblja čiji elementi čine vodnjansku baštinu, forma znaka/logotipa, kao i cijelog identiteta je izvedbom i izborom suvremene tipografije (Vista Sans, Xavier Dupré, Emigre Inc., 2005) bitno distancirana od interpretacije bilo kojeg pojedinačnog od tih razdoblja. Ona služi kao potpis Grada, kao funkcionalni nositelj informacija koji ne pokušava prepričavati povijest svojim jezikom time je iskrivljavajući.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook