Hrvatsko dizajnersko društvo

Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja

Grupa autora
Ante Rašić (CD, D) Marko Rašić (AD, D) Vedrana Vrabec (AD, D)
Grupa suradnika
Damir Fabijanić (fotografije), kustosi: Mikica Maštrović, Josip Bratulić, Tonko Maroević, Zvonko Maković, Milan Pelc, Jasna Galjer
Studio
Studio Rašić
Naručitelj
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt Zagreb
Godina
2009 / 2010

Opis

Bogata zbirka grafika stranih i domaćih umjetnika u vlasništvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice izložena je u Muzeju za umjetnost i obrt povodom 90 godina od osnivanja grafičke zbirke. Na postavu je izloženo više od 650 eksponata na 1100 m2 prostora. Osnovna podjela cjelina izložbe je bila:

1. Osnivači
2. 16. stoljeće
3. 17. stoljeće
4. 18. stoljeće
5. 19. stoljeće
6. 20. stoljeće
7. Razglednice, grafičke mape, strip, scenografija, plakati
8. Ex librisi

Vizualnu okosnicu postava izložbe činila je “vremenska traka” u kojoj ili na kojoj su kronološki, tematski i stilski bili izloženi radovi iz razdoblja od 15. do 20. stoljeća. Svaki period i tematika razlikovale su se bojama, ambijentom i arhitekturom prostora, a ritam kretanja kroz postav bio je definiran posebno dizajniranim postamentima i instalacijama u prostoru.

Ostavi trag
Na kraju izložbe postavili smo interaktivnu instalaciju pod nazivom “Ostavi trag”. Osjetljiva na pokret predstavljala je suvremeni oblik grafike - virtualni i privremeni. Multiplicirani otisak ljudske ruke posjetitelja je podsjetio na početke vizualnog izražavanja.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook