Hrvatsko dizajnersko društvo

Ikonografija grada

Grupa autora
Ante Rašić (CD, D) Marko Rašić (AD, D) Vedrana Vrabec (AD, D)
Grupa suradnika
Željko Marciuš (autor izložbe) Damir Fabijanić (fotografije)
Studio
Studio Rašić
Naručitelj
Moderna galerija
Godina
2009. / 2010.

Opis

Ikonografija grada u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća

Upotrebom ikonografske metode, autor izložbe po prvi puta u Hrvatskoj interpretira motiv grada u hrvatskom slikarstvu, crtežu, grafici, plakatima, umjetničkoj fotografiji i interdisciplinarno - europskom filmu, hrvatskoj književnosti i povijesti.

Osnovna ideja postava je isticanje glavnih cjelina izložbe uvećanim detaljima umjetničkih djela. Pritom se posjetitelj nađe “unutar” tih djela, osjeti ritam gradskih ulica i osnovnu podjelu izložbe: 1. Slikar u gradu - grad u slici, 2. Ulice i trgovi, 3. Interijeri, 4. Grad - socijalna tematika, 5. Zabava i sport - dokolica i slobodno vrijeme, 6. Izgradnja i arhitektura grada.

Trg Ikonografije
Posjetitelja u izložbu uvodi mali trg na kojem se može odmoriti, prolistati katalog i proučiti povijesne događaje razdoblja u kojem su nastala izložena djela iz likovnosti, filma i književnosti. Centar okotogonalnog trga ispunjava prostorna instalacija inspirirana Seisslovim radom. To su uvećane reklame i natpisi s izloženih slika i fotografija: Dabca, Horvata, i Janekovića.

Filmska dvorana
U dvorani eliptičnog oblika projiciraju se filmovi koji su utjecali na likovni izričaj umjetnika tog razdoblja. Na vanjskomom djelu dvorane je 7 malih ekrana, na kojima se izmjenjuju kadrovi iz filmova pripadajuće cjeline izložbe.

Signalizacija
Signalizacija s ekološkom porukom nalikuje starim tvorničkim dimnjacima kojima je kao motivu, posvećena i jedna cjelina izložbe. Iskorišteni su ostaci papirnih rola za tisak, ručno izrezani i obojani u odgovarajuću crnu ili bijelu boju sukladno postavu i vizualnom identitetu izložbe.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook