Hrvatsko dizajnersko društvo

Luka Gusić

Područje kompetencije
grafički dizajn, fotografija
Profesionalni status
samostalni umjetnik

Životopis

Luka Gusić rođen je u Splitu, 1962. godine. Živi i radi u Zagrebu. Završio je Školu za primjenjenu umjetnost u Zagrebu, grafički odjel, 1980. godine. Diplomirao je filmsko snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, te grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ante Kuduza 1985. godine. Dizajnom se profesionalno bavi od 1983. godine.
Od 1983 do 1986. radi kao likovni i grafički urednik novina Studentski list. Objavljuje i fotografije u novinama i časopisima (Studentski list, Studio, Start, Danas). Od 1986 do 1989. godine radi kao grafički i likovni urednik u Sveučilišnoj nakladi Liber gdje radi likovne opreme knjiga.
1989. dizajnira za Dubrovački ljetni festival, za koji će od tada pa do 2000. godine raditi vizuelni i grafički identitet. 2012. još jednom radi ponovno kompletni vizuelni identitet i to za 63. Dubrovačke ljetne igre.
Radi propagandne materijale te propagandne akcije za farmaceutske kuće Knoll BASF Pharma u Zagrebu, kasnije Abbot ltd, Proximum.
Za Galeriju suvremene umjetnosti u Zagrebu dizajnira kataloge i plakate za izložbe: Ukrajinska Avangarda, Naši umjetnici na Bienalleu u Veneciji, i druge projekte. Za galeriju Klovićevi dvori Radi vizuelni identitet izložbe 'Gundulić'. Za Gliptoteku HAZU također radi nekoliko kataloga izložbi: Kerdić, Turčić, Uzur.
1995. godine dobiva posao na redizajnu vizuelnog identiteta Narodnih novina i prvom dizajnu internet izdanja Narodnih novina. Kroz idućih nekoliko godina, do 2001. radi i sva tiskana izdanja Narodnih novina.
Uz rad na opremama knjiga specijalizira se za dizajn novina i časopisa. Radi dizajn i radi kao Art direktor dnevnika Vjesnik i Nedjeljnog Vjesnika od 1997. do 1999. Nakon uspješnog projekta, 2000. godine pozvan je u Rijeku gdje radi kao Art direktor i osmišljava u novoj tehnologiji dnevnik Novi list. Još 1993. godine sudjeluje u pokretanju tjednika za kulturu Vijenac, radi prvi dizajn, a zatim i dizajn svih publikacija do 2010. Kroz to vrijeme autor je i tri kompletna redizajna tjednika Vijenac Radi i dizajn tada novopokrenutih novina Croatia Weekly koje su izlazile krajem devedesetih.
Uz poslove na novinskom dizajnu radi i dizajn časopisa: Pitanja 1987., časopis MOST Društva hrvatskih književnika, Europski Glasnik, Lettre internationale u izdanju PEN-a, časopis Hrvatske lutrije, Arhivski vjesnik, Društvena istraživanja, časopis Kolo, Matice hrvatske od 1996. te časopise Državnog zavoda za normizaciju i Hrvatskog zavoda za norme. Sudjeluje u pokretanju i osmišljavanju Hrvatskog filmskog ljetopisa u izdanju Filmskog Saveza te radi dizajn Ljetopisa do 2009.
Od 2000. dizajnira časopis Cantus u izdanju HDS-a koji je prvotno izlazio u časopisnom a danas u novinskom obliku.
Autor je naslovnica knjiga i dizajna knjiga, u izdanju raznih izdavača: Matice hrvatske u Zagrebu, Dubrovniku i Novalji, Naklade Ljevak, Hrvatske sveučilišne naklade, Exlibrisa, Narodnih novina, Goldenmarketinga, Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu, Hrvatskog državnog arhiva, Arhiva u Zadru, HAZU-a, Ministarstva kulture republike Hrvatske, AGM-a, Hrvatke Matice iseljenika, Instituta za etnografiju, Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog centra PEN, Međunarodnog centra UNIM-a, Hrvatskog društva skladatelja, Cantusa, Hrvatskog filmskog saveza, Pravnog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskog filozovfskog društva i drugih.
Autor je također dizajna više monografija: Hrvatska etnografija, Naivna umjetnost u Hrvatskoj, Trogirska slikarska baština, Tisućljeće hrvatske pismene kulture, Hrvatski grbovi, monografije za 30 i 50 godina Dubrovačkih ljetnih igara, 50 godina Koncertne direkcije Zagreb, 125 godina baletne umjetnosti u Hrvatskoj, monografija Vasilije Jordan, 80 godina HZMO-a, Barokni oltari u Dalmaciji, Omiš i Poljica, Renesansa u Hrvatskoj, Hrvatsko kiparstvo 1945 do danas, Hrvatsko slikarstvo 1945 do danas, 30 i 40 godina Dubrovačkog ljetnog festivala, 30 godina PIF-a, Zavjetne slike hrvatskih pomoraca, 60 godina HDS-a, monografija Tonko Lonza, Vladimir Ruždjak, Neva Rošić, Joško Juvančić, Đakovačka katedrala, 8 desetljeća Simfonijskog orkestra HRT, 7 desetljeća tamburaškog orkestra HRT-a, Paški Statut, Kazališno doba Pere Kvrgića, Pet desetljeća glazbenih večeri u Sv. Donatu, Muzička akdemija u Zagrebu 80 godina, 50 godina Kazališta Kerempuh, Varaždinski komorni orkestar, 40 godina Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i mnogih drugih.
Dizajnira višegodišnje projekte objavljivanja Sabranih djela Milana Begovića, Sabranih djela Miroslava Krleže u izdanju Naklade Ljevak i Matice Hrvatske, Dragutina Tadijanovića, Hrvoja Pejakovića, Slobodana Novaka, Sveukupnih djela Williama Shakespearea u izdanju Matice hrvatske te Hrvatski pravopis.
Nakon suradnje sa Koncertnom direkcijom Zagreb, za koju radi vizuelni identitet nekoliko sezona sa popratnim materijalima, 2002. godine dobiva na natječaju izradu dizajna za Zagrebačku filharmoniju te također nekoliko narednih godina radi dizajn sezona i ciklusa. U okviru raznih dizajnerskih poslova za glazbenu produkciju, radi dizajn za Zagrebački muzički Bienalle 2001., 2003. i 2005. te za Glazbenu proizvodnju Hrvatske radiotelevizije u sezonama od 2010 do 2014. Dizajnirao je i više desetaka covera CD i DVD izdanja za Cantus, HDS, HRT i Zagrebačku filharmoniju.
Autor je i više identiteta trgovačkih društava među kojim su Narodne novine, Infoopus, Phoenix pharma ltd, Velebit KMS i druge.
Od 2005. godine radi i vizuelni identitet Hrvatskog ogranka Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave - CIGR i vizelni identitet projekata u organizaciji CIGR.
2014 radi vizuelni identitet retrospektivne izložbe Vlaste Delimar u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.
Uz grafički dizajn bavi se profesionalno i fotografijom te je u većini projekata ujedno i fotograf. Kao filmski snimatelj je snimio TV film Duh, u produkciji HRT-a.
Posljednjih godina je član žirija za izbor najljepših hrvatskih knjiga za sajam u Frankfurtu.
Sudjelovao je na više grupnih žiriranih izložbi u Hrvatskoj.
Bio je član HZSU od 1991. do 2006. godine.
Član je hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatskog društva dizajnera.

Skupne izložbe:
2014 Dubrovnik, Palača Sponza, Medijski centar, Dizajneri i fotografi Dubrovačkih ljetnih igara
2010 Zagreb, Medika, 'HO(w) TO...'
2009 Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Mali salon, Korzo 24, Rijeka,
(SU)ŽIVOT, Izložba plakata međunarodnih izložbi crteža 1968.- 2008. godine
2007 Zagreb, Umjetnički paviljon, 'Volimo li gledati druge ljude?'
1996 Zagreb, 24. Salon mladih
1992 Paris, Grand Palais, Međunarodni salon plakata
1992 Zagreb, 27. Zagrebački salon
1991 Zagreb, Umjetnički paviljon, Za obranu i obnovu Hrvatske
1990 Zagreb, 22. Salon mladih
1985 Zagreb, 18. Salon mladih
1983 Zagreb, Galerija knjižnice Vladimir Nazor, Izložba studenata Likovne akademije u Zagrebu

Iskustvo

Priznanja

Portfolio

  1. Katalog Vlaste Delimar
  2. 50 Glazbena tribina Opatija
  3. Monografija Večeri u Sv. Donatu
  4. 63 Dubrovačke ljetne igre 2012
  5. Statut Grada Paga
  6. Monografija Katedrala sv. Jakova u Šibeniku
  7. Monografija Joško Juvančić Jupa
  8. Monografija Tonka Lonze
  9. Monografija 8 desetljeća Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook