Hrvatsko dizajnersko društvo

Reinvented Functionality

Autorica
Ivana Fabrio (autor i voditelj radionice)
Grupa suradnika
Ivan Veljača, Carmen Mikuš, Luka Vucić, Nina Bačun, Korina Hrnčir, Tena Letica, Elvis Tomljenović, Antonio Šunjerga, Maja Mesić, Karolina Borković, Dora Bu
Studio
Studij dizajna i Hrvatski dizajn centar, u sklopu projekta 'Dizajn za održivi razvoj'
Godina
2004

Opis

Projekt 'Reinvented functionality' osmišljen je sa ciljem da među studentima potakne svijest o odgovornosti u dizajnu, da kroz istraživanje socioloških fenomena potakne na aktivan, kritički odnos prema proizvodnoj okolini.
Projekt se bavi temama kao što je utjecaj vremena na proizvode svakodnevne upotrebe i procesima kroz koje proizvodi prolaze do trenutka svoje 'smrti'.
'Reinvented functionality' proizvodi ukazuju na intervenciju u funkcionalnost proizvoda na dvije razine. Jedna je da se odbačenom, ili prethodno iskorištenom proizvodu, daje 'novi život'; njegovom upotrebom u potpuno novom kontekstu. Druga razina je rezultat proučavanja procesa upotrebe određenog proizvoda, iz čega proizlazi intervencija na njegovu postojeću funkcionalnost, dodana vrijednost proizvoda. Projekt se bavi propitivanjem uvjetovane definicije proizvoda, i mogućnostima njegove redefinicije u promijenjenom kontekstu.
Predmeti nastali na radionici predstavljaju svojevrsnu kritiku prema konzumerizmu i naglašavaju potrebu za primjenom kulturoloških vrijednosti u procesu dizajna.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook