Hrvatsko dizajnersko društvo

Ljudi koje možda poznaješ

Autor
Ivan Antunović/Nieuw NDG (digitalna obrada/dekolaž)
Godina
2011.

Opis

Grafički ciklus od 4 B2 plakata

Tematski odabir kreće od svojevrsnog osvrta na društvena previranja, odn. diktature 20. stoljeća - u namjeri razotkrivanja nametnutih veličina modernog doba. Dekolažirana lica s jedne strane ukazuju na fascinaciju društva ponuđenim stereotipima iz prošlosti, odn. problem vječite prisutnosti sumnjivih autoriteta i njihovih lažnih utopija, čiji duh nastavlja utjecati na buduće naraštaje. S druge, ukazuju nam na posljedice šablonskog poigravanja ideologijama u društvu. Ekstremi koji ne nude konstruktivno rješenje. Tek kad u vlastitim glavama rastrgamo šablonske slike nametnutih ideala i postanemo svjesni njihove destruktivnosti, ima nade i za utopiju.

Nadalje, ovi plakati su i simbolička kritika modernog društva nestalog u valu društvenih mreža - jednom novom totalitarnom svijetu - raspoloživom za kreiranje individualnih teorija i istina, ali u kojem se nažalost gubi pojam privatnosti, nastaju nove dileme i stvara se novi sustav kontrole, rizika i dezinformacija.

Cjelokupan ciklus uvršten je i u sklopu međunarodne manifestacije grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija - ZGRAF 2012, u tematskoj kategoriji "Danas je jučer bila budućnost". Isti je dobitnik redovne nagrade - "Zgraf 2", od strane Međunarodnog ocjenjivačkog suda.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook