Hrvatsko dizajnersko društvo

Ira Payer

Područje kompetencije
grafički dizajn
Profesionalni status
stalno zaposlena

Životopis

Rođena u Zagrebu 1971. godine. Grafički dizajn studirala na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom srednje škole i studija radila kao novinarka i urednica u redakciji kulture Radija 101 te kao suradnica nekoliko emisija iz kulture Hrvatske televizije i Hrvatskog radija.
Pretkraj studija započela suradnju s Lanom Cavar i osnovala dizajnerski studio Cavarpayer (1997-2008), kojem se kasnije kao treća partnerica pridružila Narcisa Vukojević.
Kao članica tima Cavarpayer, za svoj dizajnerski rad višestruko nagrađivana u Hrvatskoj i inozemstvu; radovi su joj objavljivani u stručnim publikacijama i izlagani na brojnim selektiranim izložbama.
Članica HDD-a od 1999. godine i od tada aktivna u radu Društva, organizaciji izložbi, strukovnih događanja i ostalih aktivnosti vezanih uz afirmaciju dizajna.
U svibnju 2005. izabrana za predsjednicu HDD-a. Suorganizirala Prvu i Drugu nacionalnu dizajnersku konvenciju (2006, 2007) i Izložbu hrvatskog dizajna 040506 (2006). Članica uredništva publikacije Pregled hrvatskog dizajna. Glavna urednica publikacije Dizajn i etika: odgovornost i pravila ponašanja u dizajnu. Sudjelovala u izradi Nacionalne strategije dizajna (prijedlog dokumenta, 2006.).
Uz kontinuirani profesionalni dizajnerski rad, trenutno predsjednica HDD-a u drugom mandatu (2007-2009) i glavna urednica internetskog portala www.dizajn.hr.

Iskustvo

Više od petnaest godina iskustva u području grafičkog dizajna. Rad na kompleksnim komunikacijskim sustavima kao što su vizualni identiteti, knjige standarda, složeni sustavi ambalaže, sustavi usmjeravanja i identifikacije i sl.
Značajnije iskustvo u izdavaštvu (dizajn naslovnih stranica, vizualni identiteti biblioteka; dizajn, likovno i grafičko uređivanje udžbenika, dizajn časopisa itd.).

Priznanja

Studio Cavarpayer nagrađen je mnogim priznanjima i nagradama (Type Directors Club Tokyo, Young Guns, Art Directors Club New York, Type Directors Club New York, Magdalena Festival, I.D. Magazine, ICOGRADA...). O studiju su pisale vodeće internacionalne publikacije za dizajn (časopisi Abitare, Graphis, Creative Review, ArtLab...), a radovi su redovito zastupljeni na mnogim izložbama dizajna u Hrvatskoj i inozemstvu. Organizacija ‘Young Guns’ pozicionirala je Cavarpayer među 20 najuspješnijih mladih kreativaca za 2002. godinu. D&AD Bloodbank - europska baza mladih dizajnera, izdvojila je Cavarpayer u pet favorita za 2003. godinu, a iste su godine kao pozvane autorice sudjelovale na 1. European Design Biennaleu u organizaciji Design Museuma iz Londona.

Portfolio

 1. Montažstroj: Timbuktu
 2. 1 poor and one 0 / 1 siromašan i jedna 0
 3. BADco. knjižica
 4. Grad i knjižnica
 5. Aromateka
 6. Vizualni identitet Istre kao turističke destinacije
 7. Rosal ambalaža
 8. Biblioteka Oceanmore
 9. Posjetnica kao knjiga / 'bookcard'
 10. Centar Kaptol
 11. HNK Habunek
 12. Actor as/and author; Glumac i/kao autor

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook