Hrvatsko dizajnersko društvo

Lagarta - modularni program namještaja za dnevne boravke

Autor
Ada Kezić, magistar dizajna
Grupa suradnika
Ferenčić d.o.o.
Studio
Ferenčić d.o.o.
Proizvođač
Ferenčić d.o.o. - tvornica namještaja Vrtače 45, 51216 Viškovo, tel. 051/547530
Godina
2009.

Opis

LAGARTA - modularni program namještaja za dnevne boravke
srebrna plaketa Mobil Optimum Ambienta 2009

„Lagarta“ predstavlja modularan sistem elemenata za pohranu koja već samim svojim imenom, koje u prijevodu znači „Gusjenica“, znakovito obilježava mogućnost rasta i smanjivanja, prilagodbe i ravnog ili zavojitog kretanja u svim smjerovima.
Vizualno jasna, funkcionalno osmišljena kao modularan sistem otvoreno-zatvorenih ormarića-kockica, gusjenica ima za svrhu definirati stil i obilježja suvremenog prostora svakog korisnika prema njegovim željama i ukusu. Mogućnost mijenjanja oblika i dekora omogućavaju prilagodljivost potrebama i ukusima svakog ponaosob.

Gusjenica svojim oblikom i tragom koji ostavlja nakon što pojede list, svojim kontinuiranim ponavljanjem kolutića na svojem tijelu, poput modula, iscrtava savršene slike koje obiluju harmoničnim kompozicijama i oblicima.
U slučaju oblikovanja „Lagarte“, približavanjem i oponašanjem oblika iz prirode pojednostavljenim apliciranjem na modularne elemente dnevog boravka, moguće je složiti neizmjeran broj kompozicija i time stvoriti okruženje u kojem se osjećamo udobno i sigurno. Ritam i ponavljanje su jedne od glavnih karakteristika ovog programa.

Lagarta se sastoji od modularnih elemenata. Glavni modul je dimenzija 30x30 cm, koji se u nekom dijelu svakog slijedećeg elementa pojavljuje i time postaje poveznica svih elemenata. Svaki element se može nastavljati jedan na drugi, u vertikalnom i horizontalnom pravcu.
Slaganje elemenata podsjeća na dječju igru slaganja kockica, tako da je oblikovanje dnevnog boravka maksimalno pojednostavljeno i time pruža svakom korisniku svu širinu i slobodu iskazivanja vlastite kreativnosti.
Budući su svi elementi modularni, nakon nekog vremena, ukoliko se želi promjeniti estetsko-funkcionalni katrakter prostorije, jednostavnom preraspodjelom elemenata ili čak samo vrata, dobiva se novi izgled dnevnog boravka.

Program se sastoji od 3 cjeline:

1.cjelina sadrži elemente modula "30" (viseće ormariće: pimjer - 30x32x30 cm-1 modul; 45x32x30 cm - 1.5 modula; 60x32x30 cm -2 modula; 90x32x30 cm - 3 modula; 120x32x30 cm - 4 modula) svaki element se produžava za 1 ili više modula bilo u vertikalnom ili horizontalnom pravcu. Isto se odnosi i na donje ormariće. Njihova visina raste prema potrebi korisnika za pola ili 1 modul a širi se za pola, 1, 2, 3 ili 4 modula.
Elementi se mogu nastavljati jedan na drugi ili se mogu ponavljati na nekoj određenoj udaljenosti (ritam i ponavljanje). Mogu biti otvoreni ili zatvoreni, s različitim sistemima otvaranja vrata, ovisno o položaju u kojem se nalaze i koja im je funkcija.
Viseći elementi imaju vrata s otvaranjem lijevo ili desno, otklopna vrata prema dolje i otklopna vrata prema gore - paralelno s ormarićem.
Donji elementi mogu imati klasična vrata (samo ako je 1 modul), klizna vrata, vrata na otklapanje prema dolje ili 1 do dvije ladice visno o visini ormarića.
2.cjelina je sistem otvorenih polica koje se prvenstveno nadograđuju na donje elemente 1. cjeline. Glavna karakteristika im je da prate linije i ritam donjih elemenata.

3.cjelina je sistem panela s vodilicama na koje se mogu objesiti elementi 1. cjeline, uz dopunu sa staklenim policama i punim policama.
Kližući po vodilicama elementi jednostavno mogu mijenjati svoj položaj s lijeve na desnu stranu i obrnuto. Ukoliko imamo više panela naslaganih jedan iznad drugog, tada elementi mogu mijenjati svoj položaj i u vertikalnom smjeru. Kombiniraju se s donjim elementima 1. Cjeline.

Materijali i boje
Kombiniranjem različitih materijala poput lakiranog medijapana površinske obrade u visokom sjaju (spec. „pearl“ izvedba) ili mat izvedbi u boji prema odabiru (RAL karti) ili medijapana oplemenjenog furnirom (zebrano, wenge, američki orah, makassar, izblijeđeni hrast površinske obrade u visokom saju ili mat), PET fronti visokog sjaja (beige, bordo, antracit, crno i crno s uzorkom), otpornih na ogrebotine i laganih za održavanje, te iverala (bijelo, crno) oplemenjenih melaminskom folijom, omogućujemo prilagodljivost potrebama i ukusima svih korisnika.

Detalji poput ručkica, podnožja elementa i kotačića su izvedeni u aluminiju.

Police mogu biti staklene, u boji ili prozirne, naravno, s ugrađenom danas neizostavnom LED svjetlosnom tehnologijom, koja može biti integrirana i u ladicama čime omogućava dobar pregled sadržaja.

Funkcionalnost
Funkcionalnost elemenata odražava se u najnovijim tehnikama okivanja od podiznih liftova, spojnica sa „soft closing“ ugrađeni sistemima, fronta i ladica s otvaranjem na potisak (tzv. „tip on“) ili „blumotion“ sistemom, do panel sistema s vodlicama po kojem kližu police i ormarići.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook